Oдит и конкурс за Центъра за градска мобилност в столицата

Парламентарната група "БСП лява България" внесе в НС предложение на Сметната палата да бъде възложено да направи одит на Центъра за градска мобилност в столицата след оставката на цялото ръководство на дружеството заради съмнителна обществена поръчка. Утре ще бъде обявен конкурсa за целия борд на директорите на Центъра за градска мобилност, заяви пред БНР председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Скандалът няма връзка с повишаването на цената на билета за градски транспорт, поясни Герджиков.

От левицата изразиха недоволството си, че предложението им за одит на Центъра за градска мобилност не е влязло още днес в дневния ред на парламента. Според тях това е наложително заради актуалността на проблема след оставката на цялото ръководство на дружеството заради съмнителна обществена поръчка и очакванията на обществото.

"Едва ли има по-нарицателно дружество за лошо управление от ЦГМ. Нееднократно левицата в рамките на СО и в рамките на НС сме казвали, че по същество това е "черната каса" или "черната дупка" в СО, където потъват стотици милиони. Непрекъснато сме били свидетели на множество сигнали и злоупотреби относно дейността на ЦГМ. Последния, който видяхте, доведе до оставката на дружеството и оставката на заместник-кмета на СО.", заяви пред БНТ Жельо Бойчев, депутат "БСП лява България".

"Това е единственият начин ясно да заявим, че не търпим подобни съмнения около нашата работа и да заявим политическата си воля, че всеки случай, който предизвиква съмнение, трябва да бъде подложен на щателна проверка", заяви Елен Герджиков.

Той каза още, че ведомството е в средата на реформа на градския транспорт, касаеща не само видимите за обществеността неща като строежа на третия лъч на метрото, но и вътрешно преустройство на транспортните фирми, както и подготовка на конкурс за въвеждането на електронната система за таксуване. "За да гарантираме, че реформата няма да спре заради конкретен случай и конкретно нарушение, при положение че в момента има намалено доверие към това ръководство, нямаме друг ход", така Герджиков обясни освобождаването на цялото досегашно ръководство на ЦГМ.

От БСП обжалват новата цена на билета пред областния управител.

"Вдигането на цената на билета не е решение на крак, емоционална реакция или хрумване" каза Герджиков и обясни, че картите не са засегнати от увеличението, а според данните на Центъра за градска мобилност 85 на сто от пътуващите в София използват различни видове карти и това решение им позволява да продължат да пътуват на същата цена както досега. Намалената цена на годишната карта от 365 лв. дава възможност да се пестят пари, като за един лев на ден може да се пътува неограничено цяла година, обясни още Герджиков.

Пътуването реално струва 1.64 лв., припомни той, позовавайки се на експертната оценка на ЦГМ и допълни, че е политическо решение каква част от пътуването да бъде дотирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини