Мощи на Свети Георги в Бургас - реликвата ще бъде донесена на Гергьовден и ще остане за постоянно в града

Мощи на Свети Георги ще бъдат донесени в Бургас навръх празника Гергьовден. Реликвата ще остане в града за постоянно, съобщиха от общината. Това означава, че освен св. Николай Чудотворец, морският град ще има още един светец-покровител.

Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора, ще бъдат подарени на Бургас. Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона. Даряването на светите мощи става възможно благодарение на инициативата на кмета на Община Бургас Димитър Николов и съдействието на Балканското атонско дружество, и "Лукойл".

Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Общината. Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий. От площад "Атанас Сиреков" с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата "Света Богородица".

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в "Меден рудник", който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони