Всеки може да види "Панамските досиета" от 9 май

От Международният консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) обявиха, че милионите "Панамски досиета", които породиха огромен скандал заради укриването на доходи в световен мащаб, ще станат достъпни за обществеността от 9 май, съобщава Франс прес, цитирани от БНТ.

Базата данни ще съдържа информация за над 200 000 дружества, тръстове и фондации, регистрирани в 21 данъчни рая, "от Хонконг до американския щат Невада", се отбелязва в изявление на организацията със седалище във Вашингтон.

Разкритията на "Панамските досиета" от началото на месеца предизвикаха множество разследвания по света и доведоха до оставката на премиера на Исландия и на испански министър.

Близо 11,5 милиона документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с изгодна фискална политика.

В изявлението си, МКРЖ уточнява, че проучването на тези документи продължава и нови статии ще бъдат публикувани в близките седмици и месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят