Планират забрана за дизелови и бензинови коли в Европа и Индия

Норвегия, Холандия, Австрия, че дори и Индия - все повече държави кроят планове в близко бъдеще да позволяват регистрация на нови превозни средства само с електрическо задвижване. Високият стандарт на Скандинавския полуостров си казва думата и в момента Норвегия е лидер по продажба на електрически автомобили - всяка четвърта нова кола там се движи на ток. Освен държавния бонус при покупка (данъчни облекчения на стойност до 10 000 евро) собствениците на електромобили ползват безплатни паркоместа, ток за зареждане, не плащат пътни такси за тунели и фериботи, а в столицата Осло могат да се движат в бус лентата в натоварените часове. В Норвегия планират от 2025 г. да забранят регистрацията на коли, автобуси и лекотоварни модели с двигатели с вътрешно горене.

В Холандия са тръгнали по същия път и възнамеряват от 2025 г. да спрат продажбата дори на хибриди. Там не само корпоративни клиенти, но и частни лица се възползват от държавните облекчения за покупка на електромобили. За Nissan Leaf например бонусът за купувачите е 5000 евро.

Австрия е третата европейска държава, в която се говори усилено за вдигне на червен картон на бензиновите и дизеловите коли, при това още от 2020 г. Обсъжданите реформи предвиждат високи данъци на автомобилите с конвенционални горива, които постепенно ще ги извадят от употреба. А екологичното министерство на Индия скоро излезе със смелата идея от 2030 г. да въведе продажба само на електромобили. Това изглежда парадоксално, при положение че над 50 милиона домакинства нямат електрозахранване, а в момента единствените електрически превозни средства на пазара са една градска кола на Mahindra, няколко мотопеда и рикши. В Индия е направена само една стъпка в екологично отношение - забраната на продажба на дизелови автомобили с двигател над 2000 куб. см.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили