Израелци вдигат мегаселище край София

Инвеститорът ще изгради нужната за селището инфраструктура - пътища, електричество и водоснабдяване. Отделно той ще построи 150 къщи, които ще се отдават под наем.

Около 100 000 евро ще струва къща в новото село

Ще се изградят търговски, спортен и медицински център, детска градина и паркове

Израелски инвеститор започва да изгражда модерно зелено селище в България. То ще се намира на 24 км от столицата край планинското село Плана - между София и Самоков. Вчера кабинетът даде зелена светлина на дружеството „А. З. К. пропъртис“ ЕООД да започне работа по проекта „Плана хайтс“.

В него се предвижда изграждането на мегаселище, разположено върху 2000 декара в планинския район. Селището ще се строи на три етапа, като при първия ще се работи върху 621 декара.

Инвеститорът ще изгради нужната за селището инфраструктура - пътища, електричество и водоснабдяване. Отделно той ще построи 150 къщи, които ще се отдават под наем. Ще бъдат изградени още търговски, спортен и медицински център, детска градина, паркове, зелени площи и детски площадки, както и център за сигурност. А останалите парцели ще се продават.

Вече има подготвени оферти за евентуални купувачи, като инвеститори дори са изявили желание да придобият над 300 имота в района. Средната стойност на една къща в селището ще е около 100 хиляди евро. „Даваме възможност на обикновените хора, на работещите българи да построят къщата на мечтите си на цената на един апартамент“, обясни пред „Труд“ инвеститорът Авиноам Катриели, който е и президент на Двунационалната българо-израелска търговска камара. Той е израелец по произход, но работи по проекти в България от 7 години. В Израел е изградил над 30 подобни селища.

До октомври 2019 г. трябва да е готов първият етап от изграждането на мегаселището. Той е на стойност от почти 54 милиона лева. Прогнозната стойност на целия проект възлиза над 600 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес