МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Най-бедни са българите във Видин и Враца, най-плодовити – в Сливен, а най-заети – в София

Най-бедни са българите във Видин и Враца, най-заети в София, а в Сливен са най-плодовити, сочат данни от публикация на НСИ, Евростат и Европейската комисия озаглавена „Градове и техните функционални урбанизирани ареали в Република България”, за периода 2010-2012 г., цитирани от БГНЕС.

76% от хората живеят в градските центрове, гласи публикацията.

Тя бе представена днес от д-р Йордан Калчев и д-р Богдан Богданов, зам.-председател на НСИ. В нея са изследвани 18 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Видин, Стара Загора, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново и Враца.), които формират 17 ареала – затворено географско място на точки.

Най-ниска раждаемост има във Видин, Враца, Плевен, Русе и Ямбол. Най-висока е смъртността, пък Русе и Видин. Най-голям брой домакинства има в София (623 067), Варна, Бургас и Пловдив.

Най-много работещи има в София (690 524) на възраст между 20 и 64 годишна възраст. Безработицата пък е най-голяма във Видин, където са и най-бедни. Най-гъсто населени са Варна – 205 души и София – 269 на 1 квадратен километър.

Увеличава се дялът на едночленни домакинства в градовете, като само в София броят им е 28,4%. 15,6% пък са пенсионерските домакинства. В страната те общо са между 16 и 20%, като тенденцията е да нарастват. Най-висок е делът им във Видин.

От всички наблюдавани градове средната възраст на населението е най-ниска в Благоевград – 39 години. С осем месеца тя е по-висока във Велико Търново – 39.8 години. В 11 от градовете средната възраст на населението е между 40 и 41 години, а във Враца, Добрич и Русе възрастта е над тази граница. Най-възрастно е населението в Плевен, където средната възраст е 42.2 години, и в Перник – близо 43 години. Рекордьорите за ученици, които напускат рано училище, пък са Велико Търново и Видин.

Положителен миграционен прираст има само в три града (София, Велико Търново и Варна), в които има по-голям миграционен поток от други населени места извън техните граници.

Ареалите Видин, Враца, Плевен, Русе и Ямбол оформят група с най-негативните показатели в своето демографско развитие. При тях коефициентът на раждаемост е нисък и е в границите от 7.4 до 9.8%, а показателите за естественото движение на населението са по-неблагоприятни от общите за България.

В ареалите Стара Загора, Велико Търново, Шумен и Добрич коефициентите на раждаемост е в границите от 9.1 до 10‰, смъртността е между 13.2 и 14.1‰, а отрицателният естествен прираст също е със стойности от 3.6 и 4.8‰.

Във Велико Търново и още девет ареала с най-нисък коефициент на плодовитост от 1.14 средният брой деца, родени от една жена през фертилния й период, е при великотърновци. Най-плодовите, пък са в Сливен – 1.95 деца.

В ареалите настъпват и негативни явления като замърсяване на околната среда, претоварване на транспортни връзки, недостиг на територия и водни ресурси, проблеми при използване на трудовите ресурси и обезлюдяване на съседни територии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете