Какво ще видим на Гергьовския парад

Министерството на отбраната разпространи информация какво ще видят гражданите на Деня на Храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Тази година в него ще участват:

- Знаменен взвод на Националната гвардейска част

- Гвардейски представителен духов оркестър;

- Представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски“ с бойното знаме на академията;

- Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта;

- Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета;

- Два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена;

- Представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС;

- Представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС;

- Представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС;

- Представителен блок от служба „Военна полиция“ със знамето на службата.

Във всеки блок ще маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.

Бойната техника, която ще дефилира на площад "Княз Александър I", включва: танка Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23); многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1; бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София ще прелети и вертолет AS - 565 PANTER от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на 6 май 2016 г. на площад „Княз Александър I“ в София.

Командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София ще започне на 6 май 2016 г. от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

На 5 май 2016 г. от 19.00 ч. в зала „Арена Армеец София“ ще се състои музикален парад на военните духови оркестри, в който ще участват гвардейският представителен духов оркестър на Националната гвардейска част, представителните духови оркестри на Военновъздушните и на Военноморските сили, на Националния военен университет „Васил Левски“ и фестивалния оркестър от състава на военно формирование 24 150 – Стара Загора от Сухопътните войски.

Вечерта на 5 май в София Националната гвардейска част ще произведе празнична илюминация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини