За предсрочни избори предупреди ДПС

Депутатите продължиха и вчера да спорят и се карат, приемайки поправките в Изборния кодекс

„Когато управляващите се държат така нагло, а някои и безпардонно като Патриотичния фронт, това води до предсрочни парламентарни избори. След това тези нагли хора повече никой няма вижда в парламента". Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай от ДПС от парламентарната трибуна, след което депутатите от групата на Движението напуснаха пленарна зала. Повод за изостряне на напрежението станаха поредните абсурдни текстове от Изборния кодекс, които депутатите продължиха да приемат и вчера. От ДПС обясниха, че напускат дебатите в знак на протест, че всички техни предложения са отхвърлени от правната комисия, а в зала никой не им позволява да ги разискват. По-късно депутатите от Движението се върнаха и обявиха, че голяма част от промените в Изборния кодекс се правят, за да осигурят служебна победа на вносителите им.

Парламентът прие, че бюлетините със зачертано квадратче не "Не гласувам за никого" са действителни, но в същото време са невалидни, тъй като няма да се отчитат при разпределянето на мандатите и определянето каква е 4-процентната бариера за влизане в парламента.

„По този начин казваме, че онези, които са пуснали протестен вот са невменяеми. Какво означава гласовете им да се обявяват за невалидни“, възмути се Янаки Стоилов от БСП. Той предложи ако 20% от избирателите са отбелязали "Не гласувам" - 20% от местата в пленарна зала на парламента да останат празни.

Парламентът гласува кметовете на общини и областните управители 6 месеца преди избори да правят проверка на всички адресни регистрации, извършени през последната една година.

Председателят на НС Цецка Цачева предупреди, че ако не бъдат приети промените в Изборния кодекс преди ваканцията, ще се наложи още на 3 май да има извънредно заседание на парламента.

Четин Казак пред "Труд": Това управление няма дълъг хоризонт

Напуснахме пленарната зала в знак на протест срещу арогантното поведение и несериозното отношение от страна на мнозинството към приемането на промените в Изборния кодекс. Прави се опит да се претупа обсъждането чрез процедурни хватки. Липсва чуваемост към всякакъв вид смислени и конструктивни предложения от страна на опозицията. Г-н Аталай предупреди, че всеки, който се е държал така, след това е бил наказан от избирателите.

Обсъждането на промените в Изборния кодекс се превърна във фарс, в пълен хаос. Управляващите правят опит да извиват ръце и да поставят ултиматуми. Това предизвика огромно обществено недоволство. Това са явни признаци на недоволството и напрежението в обществото, което показва, че това управление няма ясен и дълъг хоризонт пред себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика