300 000 коли на пътя, 180 патрула на КАТ ги следят

Снимка: Архив

180 патрула ще дежурят по пътищата по Великден и Гергьовден. Денем ще засичат превишена скорост, а нощем ще организират хайки за пияни и дрогирани шофьори. Нарядите ще бъдат смесени и в тях освен катаджии ще участват ченгета от охранителната и криминалната полиция, както и инспектори от ДАИ. Това съобщи вчера шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Над 300 000 коли се очаква да излязат по пътищата в навечерието на Великден. Българите ще пътуват предимно до Гърция, Сърбия и Турция, а също по нашенските курорти и на гости по селата. Тази година се очаква по Черноморието за двата уикенда да пристигнат над 40 000 румънци, повечето от които вече имат резервации. Трафикът ще бъде най-голям днес и на Разпети петък, както и на 8 май – последният от почивните дни за Гергьовден.

Въвежда се забрана за движение на тирове над 12 тона по магистратите, първокласните и второкласни пътища в страната. Тя ще важи и за всички уикенди до края на лятото, обяви вчера Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура”.

На 28 април и на 5 май камионите ще бъдат спирани от 16 до 20 ч, а на 2 май и 8 май - от 14 до 20 ч. Определени са 40 места, на които тираджиите да изчакват, но могат да останат и на други паркинги, уточниха катаджиите. При забелязани тирове в този отрязък от време гражданите могат да подават сигнали на телефон 112. Те трябва да посочат точно отсечката от пътя и номера на первозното средство, нарушило забраната.

През празничните дни в различни градове и курорти ще се провеждат и специализирани полицейски операции, насочени към нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици, както и шофирането с превишена скорост. В тях, освен пътни полицаи ще участват и служители на Охранителна полиция и моторизираните звена „Сигма”. Униформените ще дежурят и в районите на църкови и манастири по време и след богослужението за Великден в полунощ.

Създадена е организация за дежурства на максимален брой служители и на всички гранични пунктове в страната.

Заради ремонт и нов софтуер - блокади за туристите на Дунав мост

Огромни блокади и опашки от коли и камиони с дължина по няколко километра се очакват и от двете страни на Дунав мост в Русе. Основната причина е продължаващият ремонт в румънския участък от моста, при който е затворено едно от платната. Но има и друга - новият софтуер за плащане на пътни такси, пуснат тази седмица от Агенция „Митници”. Във вторник заради проблем в компютрите и в Русе, и в Гюргево се извиха 10-километрови колони, а документите на автомобили и товари бяха обработвани на ръка. Вчера сривът бе преодолян, но все още системата не е напълно в работен режим.

Румънските туристи, които пътуват към Слънчев бряг и Бургас, ще бъдат изненадани неприятно и заради ремонта на Аспарухов мост във Варна. Затова от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) са отпечатали листовки на румънски със заобиколните маршрути. Те ще бъдат давани на гостите още на граничните пунктове. Пътуващите от Русе ще бъдат отклонявани от Шумен през Смядово в Рижкия проход до Карнобат и Бургас. Идващите от Силистра ще минават през Добрич, Аксаково и Провадия до Бяла и Слънчев бряг. Трафикът от Кардам и Дурнакулак също ще бъде пренасочван през Провадия. Маршрутите са качени на интернет страницата на АПИ. Информация за пътната обстановка в страната може да се получава денонощно на телефон 0700 130 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право