Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО)

Европарламентът иска спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2“

Пентагонът към Турция: Всяко едностранно военно действие в северна Сирия би било неприемливо

„Лудогорец“ предпазлив на трансферния пазар (ИНФОГРАФИКА)

На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Екозащитници на протест срещу застрояването на парковете

Национален протест срещу застрояването на парковете се провежда в центъра на София. Екозащитници от няколко града се събраха до езерото Ариана, а основното им искане е незабавен мораториум върху застрояването на паркове в цялата страна, съобщава БТВ.

Гражданите призоваха за прекратяване на застрояването на зелените площи в цялата страна с лозунги „Искаме природа, не бетон“ и „Времето изтече, време е за оставка“.

Според активистите, проблемът за запазването на парк Бедечка в Стара Загора е, че никоя от институциите не ги приема като страна по казуса за застрояването на зелената площ.

„Не можем да загубим тази зелена площ… Това би било рекорд, защото няма парк толкова голям парк, който да бъде изгубен заради застрояване”, споделя протестиращ.

В същото време протест се провеждаше и във Варна, където десетки активисти се обявиха против продължаващото застрояване на Морската градина.

Протестиращите споделят, че северните части на парка вече приличат на жилищен квартал. Два строежа до Делфинариума предизвикват гнева на природозащитниците.

Според тях схемата на застрояване е една и съща – започва се строеж под предлог, че се извършват ремонтни дейности, който след това остава.

„Използват се пролуки в Закона, които позволяват възстановяване на стара съществуваща сграда. Както виждаме и по двата строежа, реално конструкцията е абсолютно нова“, поясни Славена Pанайотова oт сдружение „Варна диша“.

Кметът на Варна сезира прокуратурата и замрази един от строежите след протестите заради несъответствия в документите.

„Има такива съмнения, че е била малка постройка, а по скица новата е по-голяма квадратурата и за да се изясни кой е извършил нарушенията, се дава на прокуратурата“, коментира Иван Луканов – началник отдел „Строителен контрол“, община Варна.

Същият проблем се наблюдава и в Стара Загора.

Вече са издадени седем разрешителни за строеж квартал „Бедечка“.

Над 1000 са собствениците с реституирани имоти. Те възнамеряват да строят на височина до 10 м., с много зеленина в дворовете и със специално обособени мини паркове в бъдещия квартал.

Представителят на собствениците на имоти в парк „Бадечка“, Димитър Милушев, отбеляза, че планът е проверяван многократно. „Над 20 инстанции са проверили неговата годност и законосъобразност…“, казва той.

Противниците на застрояването на парка обаче смятат, че решението за строеж е взето без обществено обсъждане. Те настояват да отпаднат устройствените планове, които дават възможност да се строи в зелените площи.

„Според становище на камарата на архитектите – става въпрос за регионалната колегия от месец юли 2008 г., та според този документ планът, който е одобрен през 2005 г. не дава възможност за никакво строителство освен за спорт и развлечение – тази част, която сега ще бъде застроена, според „актуализация на общия план“. Никъде няма жилищно строителство, строителство на търговски обекти“, заяви Радка Кусева – наследница на основателя на парк Аязмото в Стара Загора.

По думите на председателя на Общинския съвет на Стара Загора, Емил Христов, става въпрос за заварено положение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.