Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договрки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Цветанов: Когато управлява БСП, контрабандата е с най-високи нива

Васил Божков е сред българските имена в „Панамските досиета“

И името на един от най-богатите българи – бизнесмена Васил Божков, излиза от „Панамските досиета“. Името му се свързва с 3 офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови, но 2 от тях са били закрити през 2014 г.

“Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил”, каза Васил Божков пред „24 часа“.

Quichain LTD според данните, които се появяват в документите, била вписана в регистрите на Британските Вирдждински острови на 2 януари 2008 г. Според описанията неин пръв акционер е панамската фондация “Братство”, а пръв директор швейцарският юрист с български корени Калоян Стоянов от Женева. Най-вероятно “Братство” е номинална фондация – такива има десетки в “Панама”.

На 10 ноември 2008 г. е издаден сертификат, според който акционер става AVB-2004 с адрес в София, но скоро след това този сертификат е отменен и като акционер във фондацията на 28 април 2009 г. се появява името на Васил Божков със същия адрес.

През април 2014 г. швейцарската кантора посредник, съдействала за регистрацията на Quichain на Британските Вирджински острови, информира “Мосак Фонсека”, че клиентът няма нужда от фондацията и тя може да бъде закрита.

На 1 юли 2008 г. е регистрирана още една фондация на Британските Вирджински острови – Kirdy Asset. Неин първи протектор и бенефициент е ILEX FiduTrust от Женева, а директор отново юристът Калоян Стоянов, който е председател на съвета на директорите на ILEX. Тъкмо той разпорежда на 28 април 2009 г. акциите на фондацията да бъдат записани на името на Васил Божков.

През април 2014 г. от офиса на ILEX обявяват, че клиентът им не се нуждае и от тази фондация и искат да бъде закрита.

В документите няма информация дали и каква дейност са развивали закритите фондации.

Единствената фондация, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas. Тя също е регистрирана през 2008 г. – на 12 март.

Като неин протектор отново е вписана швейцарската кантора ILEX FiduTrust, а като пръв директор – отново Калоян Стоянов. През септември 2008 г. и нейната собственост е прехвърлена на AVB-2004, но както и в предишния на 28 април 2009 г. Васил Божков е вписан като акционер.

Това е единствената от трите фондации, за която няма индикации да е постъпило искане за закриване. Една от възможните причини е, че на нейно име се води летателно превозно средство. “Да, държа я заради самолета”, каза Божков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.