Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Според проучване германци и руснаци искат по-близко партньорство между страните си

Руснаците и германците биха искали страните им да имат по-тясно сътрудничество, твърди социологическо проучване на фондация „Кьорбер“, проведено и в двете държави, пише Der Spiegel, цитиран от „Фокус“.

За 81 % от гражданите на Германия, призоваващи за по-тесни връзки с Русия, само отношенията с Франция са по-важни (89 %). САЩ заема трето място в класацията на най-важните партньори с 59 %. От гледна точка на руснаците Германия заема първо място с 62 %, изпреварвайки Китай с минимална разлика (61 %).

Отговорилите в анкетата изпитват безпокойство от случващото се в Сирия  настояват Кремъл да участва в разрешаването на конфликта арабската държава, но все пак по-висок приоритет има разширяването на икономическите отношения (29 %) и съвместната борба с тероризма (35 %).

Повечето от разпитаните и от двете държави смятат, че санкциите, наложени от Брюксел на Москва, трябва да бъдат отменени. В Русия за това настояват 79 %, а в Германия – 69 %. При все това обаче гражданите на ФРГ намира за уместна политиката на ЕС към могъщия си съсед.

Разногласие се наблюдава по отношение на Украйна и бъдещото й сближаване с ЕС: докато 60 % от германците подкрепят по-тесните връзки между Киев и Брюксел, то 66 % от руснаците не гледат с добро око на подобна политическа перспектива.

Интересно е да бъде отбелязано, че в разбиранията си за демокрацията както германците, така и руснаците изтъкват като най-важно независимото правосъдие (съответно 95 % и 86 %). За голяма част от гражданите и на двете страни функционирането на демокрацията е немислимо без съществуването на опозиционни сили.

От друга страна има големи разлики по отношение на ролята на медиите: според 77 % от руснаците те трябва да са подкрепящи правителството, докато в Германия само една трета от гражданите имат подобна позиция. И друга особеност: 58 % от руснаците намират за опасни стачките и демонстрациите и предпочитат да има забрана срещу тях. В Германия това становище подкрепят едва 11 % от анкетираните.

Както германци (50 %), така и руснаци (51 %) са на мнение, че Руската федерация не е част от Европа. Причината се крие в споделянето на различни ценности, отговарят гражданите и на двете държави, при това – за всеобща изненада – отчуждаването е по-силно сред младите хора. По-възрастните руснаци са по-склонни да възприемат родината си като част от европейската общност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.