Нинова: Винаги сме били за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана

Таско Ерменков за слуха за водата на София: Извинявам се, ако съм причинил душевен дискомфорт. Но не ми искайте оставката

Вежди Рашидов аплодира “Чамкория” в Лондон Председателят на парламентарната Комисия по култура бе официален гост на спектакъла

Ангелкова: Очакваме между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения през лятото

България трябва да представи на Русия до юли варианти за използване на оборудването за АЕЦ “Белене”

Корнелия Нинова: Публикацията на Таско Ерменков за водата в София не е основание да бъде изключен от групата

ЕС започва търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Австралийски архиепископ е признат за виновен в прикриване на сексуални злоупотреби с деца

Мтел пуска три продукта под марката А1

Бутат незаконни постройки в Столипиново

България е №1 по ръст на вложенията в имоти Веднага след нас се нареждат Виетнам, Индонезия и Аржентина

EVN разпострани съвети за безопасност в случаи на гръмотевични бури

Демонстрират в Стара Загора автомобил на водородно гориво

Тиражираното име “Илинденска Македония” е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес, заяви Румен Петков

Вижте възпоменателната монета на Белия дом за срещата между Тръмп и Ким Чен Ун

Според проучване германци и руснаци искат по-близко партньорство между страните си

Руснаците и германците биха искали страните им да имат по-тясно сътрудничество, твърди социологическо проучване на фондация “Кьорбер”, проведено и в двете държави, пише Der Spiegel, цитиран от “Фокус”.

За 81 % от гражданите на Германия, призоваващи за по-тесни връзки с Русия, само отношенията с Франция са по-важни (89 %). САЩ заема трето място в класацията на най-важните партньори с 59 %. От гледна точка на руснаците Германия заема първо място с 62 %, изпреварвайки Китай с минимална разлика (61 %).

Отговорилите в анкетата изпитват безпокойство от случващото се в Сирия  настояват Кремъл да участва в разрешаването на конфликта арабската държава, но все пак по-висок приоритет има разширяването на икономическите отношения (29 %) и съвместната борба с тероризма (35 %).

Повечето от разпитаните и от двете държави смятат, че санкциите, наложени от Брюксел на Москва, трябва да бъдат отменени. В Русия за това настояват 79 %, а в Германия – 69 %. При все това обаче гражданите на ФРГ намира за уместна политиката на ЕС към могъщия си съсед.

Разногласие се наблюдава по отношение на Украйна и бъдещото й сближаване с ЕС: докато 60 % от германците подкрепят по-тесните връзки между Киев и Брюксел, то 66 % от руснаците не гледат с добро око на подобна политическа перспектива.

Интересно е да бъде отбелязано, че в разбиранията си за демокрацията както германците, така и руснаците изтъкват като най-важно независимото правосъдие (съответно 95 % и 86 %). За голяма част от гражданите и на двете страни функционирането на демокрацията е немислимо без съществуването на опозиционни сили.

От друга страна има големи разлики по отношение на ролята на медиите: според 77 % от руснаците те трябва да са подкрепящи правителството, докато в Германия само една трета от гражданите имат подобна позиция. И друга особеност: 58 % от руснаците намират за опасни стачките и демонстрациите и предпочитат да има забрана срещу тях. В Германия това становище подкрепят едва 11 % от анкетираните.

Както германци (50 %), така и руснаци (51 %) са на мнение, че Руската федерация не е част от Европа. Причината се крие в споделянето на различни ценности, отговарят гражданите и на двете държави, при това – за всеобща изненада – отчуждаването е по-силно сред младите хора. По-възрастните руснаци са по-склонни да възприемат родината си като част от европейската общност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.