Михаил Константинов: Промените в Изборния кодекс ще вдигнат прага за влизане в парламента

Заради новите промени в Изборния кодекс прагът за влизане в парламента ще се вдигне на база брой гласове от 130 хиляди гласа на 150 хиляди гласа, заяви математикът професор Михаил Константинов пред БТВ.

Професорът смята, че депутатите променят изборните правила само шест месеца преди президентските избори и със среднощни заседания, защото по принцип българите яростно се борят срещу проблемите, които сами си създават. По думите му Избирателния кодекс трябва да се променя година преди национални избори и предполага, че част от причините за нетърпеливите изменения е и референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Прогнозата на Константинов е, че ако президентът решава кога да насрочи допитването, той ще го обедини с вота за държавен глава, а иначе държавата ще трябва да похарчи допълнително 23 хиляди лева.

По думите му район "Чужбина" трябва да остане, защото той ще се справи с "евтините" мандати, каквито се получават от някои райони като Кюстендил.

Въвеждането на задължително гласуване ще демотивира масовият избирател, смята Мария Капон от Единната народна партия. Според нея с последните промени в Изборния кодекс ГЕРБ гони служебна победа. Капон прогнозира, че с новия кодекс се удрят малките партии, тъй като прагът за вход в парламента ще се вдигне.

Според нея за пореден път изменения в Изборния кодекс се правят заради страх от ДПС, а Михаил Константинов контрира, че страхът е от новата партия на Лютви Местан - ДОСТ.

Капон отправи призив към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, защото, по думите й, те са "нефелни" и потъпкват основни конституционни права.

Депутатите днес би трябвало да приемат окончателно поправките в Изборния кодекс. Снощи народните избраници приеха да се въведе експериментално електронно гласуване от 2018 г.

Изборният ден вече ще започва в 7 ч. и ще продължава до 21 ч. Кметове пък вече ще избират само населени места с над 400 души население.

Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти след 2018 г. Ако сработи без грешка, на вота за евродепутати през 2019 г. да бъде въведено за всички избиратели.

С промените беше въведено и квадратчето в бюлетината "не подкрепям никого".

Днес трябва да бъдат приети всички поправки, след което депутатите излизат в двуседмична ваканция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика