Волен Сидеров: Валери Симеонов руши коалицията на Патриотите

Вижте от птичи поглед изграждането на комплекса Garitage Park в София (ВИДЕО)

Откриха 341 литра контрабандни препарати за растителна защита и 12 бутилки фреон на МП Капитан Андреево

Близо 1200 проверки на данъчните по Северното Черноморие Запечатаха ресторант за бързо хранене във Варна и механа в Шкорпиловци

Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ-Велико Търново в отговор на твърдения на червен депутат: Няма закриване на болнични структури! Здравеопазването не е плод, зеленчук!

Българска връзка в скандал за нелегален трафик на оръжие в Гърция

Вторият най-успешен отбор в Шампионската лига идва за в чест на Гунди

Корнелия Нинова: Не е вярно, че сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните

Парламентът прие проекта за модернизация на Военноморските сили

Какви здравни вноски дължат българите в чужбина

Спипаха обявен за национално издирване извършител на престъпление

Задържаха трима надзиратели от варненския затвор

Вулканът Килауеа на Хавайските острови продължава да изригва

Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Жителите на Камен спят с по три катинара на вратите заради престъпността

Руснаци са заподозрени за нападението с „Новичок“ срещу Сергей Скрипал и дъщеря му

Жителите на Костадинкино на протест заради подземен тунел под селото им

На протест излизат хората от софийското село Костадинкино заради строежа на нова жп линия, която трябва да минава през селото им. По проект това трябва да стане през тунел, прокопан под селото. Хората обаче не желаят това нещо да се случи, предаде БТВ.

Жителите на Костадинкино разбрали за планирания строеж от предварителните сондажи на почвата. Една от жените на селото твърди, че след сондажите, водата й драстично се замърсила и се наложило да си сложи филтрираща система.

Министерството на регионалното развитие е издало заповед, според която трасето на железопътния път не трябва да минава през населени райони, но въпреки това линията ще мине под селото.

„Подземните пространства не са урбанизирана територия, ако трябва да бъдем конкретни. Що се отнася до района около Вакарел, той няма статут на урбанизирана територия, защото цялата община Ихтиман няма влязъл в сила общ устройствен план. Това значи, че те не трябва да имат нотариални актове, но те имат”, поясни Иво Янакиев, ръководител на „Подготовка на проекти”.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ казват, че трасето вече не подлежи на промени, защото това би била третата корекция и няма да бъде завършено на време.

Проектът е бил подложен и на обществено обсъждане, по време на което не са получени сигнали или възражения. Подписалите протокола са служители на НКЖИ и Министерстовото на околната среда и водите.

„С всички допълнителни хидрогеоложки проучвания, които се направиха, се доказа по безспорен начин, че ние по никакъв начин с прокопаването на тунела няма да повлияем нито на качеството на подземните води, нито на количеството им. Хората нямат причина да се притесняват за чистотата на водата при изпълнение на строителните работи”, допълни Янакиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.