Офталмолог и бизнесмен-дарител стават почетни граждани на Търговище

Офталмологът д-р Димитър Тасков и бизнесменът Хамди Илиязов да бъдат отличени със званието "почетни граждани" на Търговище. Това гласуваха съветниците на сесия на Велики четвъртък, след като номинациите са били обсъдени в комисиите на Общинския съвет и Консултативния съвет на политическите сили.

Д-р Тасков е водещ офталмолог в областта на модерната микрохирургия. Създател е на очни болници в Пловдив и в Търговище. Има изключително висок личен принос за въвеждането на новите оперативни техники при лечение на катаракта по най-съвременния метод – с малък разрез. Пръв в България извършва операция на „вътрешно перде“ с най-новия апарат Аква-лейз. Въвежда в България първата вътреочна леща за гледане наблизо и далеч, пише в биографията му.
Бизнесменът Илиязов е предложен за званието от 37 видни граждани, които внесоха подписка до кмета д-р Дарин Димитров.

Илиязов е областен лидер на ДПС в Търговище и шести мандат съветник, което го прави един от най-дългогодишните и влиятелни регионални политици. Той е сред основните дарители на църквата и християнската трапезария за бедни, за социални звена, болни хора. Подкрепя спортни клубове и други инициативи. Номинацията е и по повод навършване на 60 год., пишат вносителите.

Званията ще бъдат връчени на сесия по повод празника на града - 14 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони