Студенти направиха мобилно приложение за кръводаряване

Мобилно приложение за кръводаряване грабна първата награда от състезанието за млади предприемачи "Startup Weekend Varna Mobile'16". В него се включиха 120 участници, които за 54 часа успяха да направят различни полезни приложения - за намиране на места за паркиране, за доброволческа платформа, за мобилен асистент с изкуствен интелект и др., съобщиха организаторите от сдружението "Споделено работно място".

Социалната мрежа BlooMe, която свързва кръводарители и нуждаещи си спечели журито от инвеститори и IT-експерти със социалната си значимост. Авторите й са трима студенти - българинът Велислав Малчев, французойката Ясмин Ел Кидер и грузинецът Акаки Гюмберидзе. Чужденците от тима учат у нас по програма "Еразъм", а Малчев е студент в Икономическия университет.

Проектът им ще допринесе за разрешаване на хроничния дефицит на кръводарители, които за миналата година у нас са били 22 на всеки 1000 души при многократно по-големи нужди на болниците, посочиха организаторите. BlooMe ще търси финансиране на форума "Youth Entrepreneurship Forum StartUp 2016 Go To Market", където ще бъде представен пред 10 инвестиционни фонда и бизнес ангели от Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони