Страстната седмица в парламента продължава: Писан "на коляно" доклад за Изборния кодекс скандализира опозицията

Парламентарната правна комисия проведе извънредно заседание, след като мнозинството и опозицията размениха остри реплики относно допълнителен доклад за промени в Изборния кодекс.

Документът бил изготвен на друго заседание на комисията по-рано днес, проведено в почивка на пленарното заседание. От БСП, ДПС обявиха, че не са уведомени за него и оспориха легитимността на доклада.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че правилникът не е нарушен, но призна, че заседание всъщност не е имало, а документът бил изготвен за улеснение на депутатите.

В крайна сметка правната комисия прие допълнителния доклад, предизвикал скандала и се очаква промените да бъдат гласувани в пленарна зала, предаде БГНЕС.

Ябълката на раздора са ключовите разпоредби за образуването на секциите в чужбина, и по-точно - в страни извън ЕС.

От "БСП лява България" поиска оставката на Данаил Кирилов като председател на Правна комисия. Янаки Стоилов отбелязва, че случилото се в пленарна зала преди почивката вече не е без прецедент. Той коментира, че е бил председател на тази комисия и знае колко са тежки нейните отговорности. Стоилов посочи, че правната комисия трябва да бъде в най-голяма степен пример за останалите комисии. Той постави под съмнение и истинността на доклада. "За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени в закона, които се обсъждат и се приемат, са в резултат на един фалшив доклад", отбелязва Стоилов.

Пленарното заседание беше прекъснато от председателя на НС Цецка Цачева и беше свикан извънреден преседателски съвет, на който на бъде решено как да продължи обсъждането и приемането на промените в Изборния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика