Затвор за четирима, отвлекли и ограбили сирийски бежанец

Трима мъже и една жена влизат в за дълго в затвора, след като Варненският окръжен съд ги призна за виновни за отвличане и грабеж на сирийски бежанец, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Жертвата на престъплението - Аля Дидар, бил настанен в бежански център през октомври 2013 г., но търсел начин да избяга нелегално на Запад. Брат му от Германия го насочил към живеещия в Синдел иракчанин Ромъл Мустафа. Казал му, че той е каналджия и срещу 6000 евро ще му помогне да мине границата. Дидар си уговорил среща с Мустафа. На нея иракчанинът дошъл с Румяна Митева. Щом разбрали, че сириецът носи парите, двамата скроили план да го ограбят. Уговорили си среща с него пред Катедралата във Варна, а Румяна склонила брат си Димитър Митев и приятеля му Йордан Банчев да откарат Дидари на безлюдно място и му вземат парите срещу процент от плячката.

На уреченото място сириецът се притеснил от непознатите мъже и отказал сделката. Те обаче го натикали в кола и отпрашили към Албена. По пътя набили бежанеца и му прибрали джиесемите и парите на обща стойност 12 976 лв. След това го свалили на отбивка до с. Кранево и се върнали във Варна при Мустафа, който взел парите и им броил хонорар за свършената работа. Минувач открил безпомощния чужденец, подал сигнал на тел. 112, а показанията на Дидар помогнали за залавянето на престъпниците.

В хода на разследването Румяна и Йордан върнали на жертвата част от задигнатата сума. Въпреки това дамата ще лежи зад решетките 8 г. и половина като подбудител и помагач. Брат й Димитър и Йордан Банчев получиха по 7 г. и половина затвор, а осъжданият и преди иракчанин Ромъл Мустафа бе наказан с 9 г. и половина лишаване от свобода при първоначално строг режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право