Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Грешка в превода вдигна средната заплата в България до 1350 лева

С 4,1 евро на час българите са най-нископлатени в ЕС – тази информация днес масово обикаля различните сайтове. Посоченото число означава, че на месец средното заплащане на българина трябва да е близо 700 евро или към 1350 лева. А според официалните данни на НСИ (към месец февруари) средната заплата за страната е 937 лева.

Възможно ли е българинът да получава 400 лева повече, без да знае?

Проверка на „Труд“ показва, че объркването тръгва от грешка в превода и тълкуването на оригиналната информация. Данните са публикувани от германската Федерална статистическа служба (оригиналното съобщение вижте ТУК).

Но в него никъде не става дума за заплащане респ. заплати или надници, а за разходи за труд. Този показател се следи и отчита всеки месец и интересува повече работодателите.

Според съобщението разходите за труд в Еврозоната за един час са достигнали 29,6 евро, което е с 1,5 на сто повече спрямо предходната година. За ЕС този показател е средно 25,9 евро.

Най-високи са разходите за труд в Дания – 42,7 евро. Следващите места в класацията на 28-те страни от ЕС заемат Белгия (41,1 евро), Швеция (40,1 евро) и Люксембург (36,0 евро).

Най-ниските разходи за труд са цитираните вече в България – 4,1 евро на час. В Румъния са 5 евро.

Разходите за труд се изчисляват на базата на работните заплати за служителите и допълнителни разходи на работодателя, включително осигуровки, застраховки и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.