Грешка в превода вдигна средната заплата в България до 1350 лева

С 4,1 евро на час българите са най-нископлатени в ЕС - тази информация днес масово обикаля различните сайтове. Посоченото число означава, че на месец средното заплащане на българина трябва да е близо 700 евро или към 1350 лева. А според официалните данни на НСИ (към месец февруари) средната заплата за страната е 937 лева.

Възможно ли е българинът да получава 400 лева повече, без да знае?

Проверка на "Труд" показва, че объркването тръгва от грешка в превода и тълкуването на оригиналната информация. Данните са публикувани от германската Федерална статистическа служба (оригиналното съобщение вижте ТУК).

Но в него никъде не става дума за заплащане респ. заплати или надници, а за разходи за труд. Този показател се следи и отчита всеки месец и интересува повече работодателите.

Според съобщението разходите за труд в Еврозоната за един час са достигнали 29,6 евро, което е с 1,5 на сто повече спрямо предходната година. За ЕС този показател е средно 25,9 евро.

Най-високи са разходите за труд в Дания – 42,7 евро. Следващите места в класацията на 28-те страни от ЕС заемат Белгия (41,1 евро), Швеция (40,1 евро) и Люксембург (36,0 евро).

Най-ниските разходи за труд са цитираните вече в България – 4,1 евро на час. В Румъния са 5 евро.

Разходите за труд се изчисляват на базата на работните заплати за служителите и допълнителни разходи на работодателя, включително осигуровки, застраховки и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика