Експерти от Европол изумени от високото качество на произведените у нас фалшиви евробанкноти

снимки: prb.bg

Днес експерти от Европол се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и поздравиха прокуратурата за отличната работа по разбиване на канал за производство и разпространение на фалшиви евробанкноти, съобщиха от Прокоратурата.

На 22.04.2016 г. под ръководството на Окръжна прокуратура-Плевен бе разкрита печатница за фалшифициране на еврови банкноти. В същия ден се извършиха претърсвания и изземвания на адреси в гр. Левски, с. Деляновци, общ. Свищов и с. Козар Белене. В хода на специализираната операция и на трите местопроизшествия бяха открити печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 - еврови банкноти.

Открити и иззети бяха готови за пласиране неистински 100–еврови банкноти на стойност 24 000 евро и заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, както и 13 подправени лични карти. По искане на Окръжната прокуратура, две лица бяха задържани под стража, а третият – отведен в затвора за изтърпяване на наказание, от изпълнението на което се беше укрил.

Експертите от Европол извършиха сравнително изследване на откритите от органите на разследването еврови банкноти и изразиха становище, че са с изключително високо качество. Те са със степен на съответствие с действителните банкноти 9,7 по десетобалната оценителна система, въведена от Световната банка. Споделиха, че на територията на Европейския съюз са засечени 350 банкноти с такова качество и изразиха задоволство, че Прокуратурата на Република България е пресякла незаконния канал в неговия зародиш.

В знак на благодарност за отличната съвместна работа главният прокурор Сотир Цацаров поднесе на тримата експерти от Европол почетния знак на Прокуратурата на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право