Вежди Рашидов получи австрийския орден „Златен кръст на Свети Леополд”

На официална церемония вчера в един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, след откриването на изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“ върховният прелат на светата обител Бернхард Баковски награди министъра на културата Вежди Рашидов с най-високото отличие – „Златен кръст на Свети Леополд”. Престижният почетен знак се връчва на министър Рашидов за заслугите му за развитието на българо-австрийските културни отношения. От своя страна министър Вежди Рашидов връчи като подарък за музея на манастира картина на известния български художник Николай Янакиев, озаглавена „Светлина”.

По-рано вчера при изключителен интерес в залите на манастира Клостернойбург в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев и на министъра на културата Вежди Рашидов, както и на премиера на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, на министъра на образованието, социалната политика и европейските въпроси на Долна Австрия Барбара Шварц, на посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова и на Негово Високопреосвещенство Средно- и Западноевропейския митрополит Антоний, както и на ръководители на дипломатически мисии и на директора на Национален археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, официално бе открита изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“.

На откриването премиерът на Федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол благодари за изключителната българска експозиция и специално отбеляза, че за Австрия и за прочутата света обител Клостернойбург е чест подобна изложба да гостува в нейните зали, особено след изключителния успех, който пожъна България в Лувъра с „Епопея на тракийските царе”. Премиерът Прьол подчерта още, че Европа и културата са двигателят за развитието на Долна Австрия.

Изложбата „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“ се организира от Национален археологически институт с музей при БАН и включва около 135 експоната – основно православни икони и църковна утвар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура