За 3 месеца община В. Търново спестила над 38 хил. лв. от разходи за ел. енергия

Само за 3 месеца Община Велико Търново е спестила 38 500 лв. от разходи за ел. енергия. Това стана ясно от отговора на кмета Даниел Панов на питане, отправено от общинския съветник от АБВ Николай Илчев по време на днешното заседание на местния парламент.

“Такъв въпрос поставих още през 2015 година. Тогава стана ясно, че общината има намерения да реализира икономии от ефективно планиране на разходите за ел. енергия. Беше посочено, че се търсят начини за излизане на свободния енергиен пазар”, припомни Илчев. Той посочи, че разгодите само за улично осветление възлизат на 1,2 млн. лв. годишно. В тази връзка съветникът постави въпросите обявена ли е процедура за доставка на ел. енергия от свободния пазар за общински обекти, сключени ли са договори и реализирана ли е икономия на средства.

Кметът на Велико Търново отговори, че още през 2015 год. са задвижени процедурите, като общината е обявила обществена поръчка за доставчик. “Към този момент са съществували ограничения. Съгласно тях могат да се регистрират обекти, които имат инсталирани мощности над 100 киловата и електромери за почасово отчитане на ел. енергия. На територията на общината са 29 обекта, отговарящи на изискванията. Прогнозната стойност на договора е 209 331 лв.”, каза Даниел Панов.

Той посочи, че обществената поръчка е спечелена от “Енерго- про”, като считано от 1 януари тази година за 29-е обекта се доставя енергия на цена 83 лв. за един мегават час. “При направеният анализ за периода януари- март става ясно, че икономията на средства възлиза на 38 500 лв. Направена е разработка и за уличното осветление, в процес сме на регистриране на всички общински обекти, които могат да излязат на свободния пазар на ел. енергия”, допълни кметът на старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони