Забраниха бурките и в Стара Загора

И Стара Загора след Пазарджик забрани носенето на фереджета, бурки и други аксесоари, които закриват лицето на публични места, пише stzagora.net 

На второ четене, с пълно мнозинство, бе прието предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, внесено от Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), което засяга упражняването на религиозна дейност на територията на общината. Против се обявиха само двамата представители на ДПС.

Според изменението и допълнението на Наредбата се забранява носенето на аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места. Със заповед на кмета на Община Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди.

Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции.

Общинските съветници гласуваха и висока глоба в размер до 2000 лв. за нарушаване на забраната. Санкцията е двойно по-голяма от внесената в законопроекта на Патриотичния фронт в парламента.

„Такава глоба са предвижда за всички подобни нарушения в общинската наредба и ние се съобрязавахме с това", поясни вносителката Гергана Микова, областен шеф на НФСБ в Стара Загора. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини