Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Инженер от “Козлодуй”: Първи разкрихме Чернобил, но трябваше да мълчим

Книгата, която чака дуел.

Инженерът, прекарал близо три десетилетия във флагмана на българската енергетика АЕЦ “Козлодуй”, може спокойно да се впише в графата “Чешити”. Техническото образование и практиката в една от деликатните зони за живота и здравето на милиони учудващо съжителстват с желанието му да разнищи древната история. От края на миналия век Николай Костов е своеобразен Дон Кихот в очите на историци, които отминават с мълчание публикациите и книгите с инженерните размишления около създаването на българската държава и нейните първи родители.

Известна е приказката за планината, която раждала хора, докато полето раждало тикви. Тази приказка явно е измислена от българин, който никога в живота си не е хващал влака за морето. Защото едва когато погледът се плъзне върху синьозелената безбрежност, усещаш как у теб се ражда нов Колумб, Робинзон, бургаски поет или преборващ бурите рибар. Обикновеното момче от планинския Северозапад попада за 3 години в мрежите на черноморската магия. Старши матрос втора степен Николай Костов служи на отечеството, а когато се сбогува с базовия буксир “Юпитер 332”, вече е решил да надникне в тайните на н е в и д и м о т о. Записва се в тогавашния ВМЕИ “Ленин” в столицата по модерната специалност “Топлоядрена енергетика”. В България вече бие сърцето на първата ни атомна централа и инж. Николай Костов стяга куфарите за Козлодуй. Заминава за малкото градче не с користолюбието на инженер Талмудовски от “Златния телец”, който непрекъснато бяга с файтона от обект на обект. Николай иска да бъде близо до ядрото на всяко тайнство. През 1983 г. е обучен за старши инженер оператор, след това е издигнат до дежурен инженер на блок. Работното му място са трети и четвърти блок на централата в Козлодуй.

Съдбата е решила да привлече енергетика към последващото му занятие с древната история, затова го обвързва с морето и река Дунав – местата, около които са бродели първооснователите на българската държава.

Атомният инженер в Козлодуй става очевидец на две събития със силен обществен резонанс. На 26 април 1986 година ядрената централа в Чернобил отмъщава на професионалните грешки и изпраща радиоактивни облаци над Европа. На този ден козлодуйските енергетици правят другарски банкет на пристанището до Ботевия “Радецки”. На 2 май инженер Костов е на редовна работна смяна и тогава специалната система “Калина” за засичане на радиационната обстановка на комините на централата започва да показва покачващи се стойности, доста по-високи от нормалните. Тревожният глас на оператора от “Радиационна безопасност и дозиметричен контрол” пита дали се извършва н е щ о в блоковете. Отговорът на специалистите е отрицателен, но броячните уреди продължават предупредителния си ход.

На 6 май 1986 г. инж. Костов с колеги планинари изкачват връх Ботев и спират до голямата транслаторна кула, която приема космическа информация. Служител в кулата, който има родственик в АЕЦ, кани туристите в специално помещение и им показва ужасяващи картини от разрушената чернобилска ядрена централа. Идва началникът на кулата и изгонва неканените от него гости. Но на специалистите от Козлодуй всичко вече е ясно, трябва само да мълчат дни наред, докато официална София направи краткото съобщение за катастрофата, наречена невинно “авария”.

Днес инженер Николай Костов има пълната информация за управленската грешка в Чернобил. Изпълнявана е програма, изготвена в Москва и наложена от директора на атомната централа. Следобедната смяна от 16 ч до полунощ изпълнява задачите си и предава нататъшната работа по програмата на нощната смяна. Предстои операцията “Хвърляне на товар”, предполагаща изключване на генераторите, без да се заглушава реакторът. За да не сработят в последващо включване на генераторите аварийните защити на реактора, те са “изведени”, но преди включването температурата се повишава, водата се изпарява и се стига до водородния взрив, разхерметизирал реактора.

Няколко години по-късно “изкукали” новоизлюпени хумористи подлудиха България с новината за авария в АЕЦ “Козлодуй”. Николай Костов пътува с автобус за София, по радиото слуша за тревожното събитие. Как е възможно,та нали само преди час е минал с автобуса покрай централата и всичко е било спокойно!

Дълго време след този “майтап на гол задник” козлодуйските енергетици псували авторите и изпълнителите на “веселото мероприятие”, което подлага на недоверие трудната и отговорна задача на работещите в централата…

През 1997 г. стресът води до здравословен инцидент и преназначаване на инженера като инструктор на мултифункционален симулатор в учебен център. Николай Костов завършва професионалния път в АЕЦ като главен експерт по организацията на експлоатационната дейност. Оттук натам се посвещава на тема, която го е обсебила напълно. Изчел е десетки книги за най-старата история на България, събрал е като трудолюбива пчеличка хиляди факти и твърдения на взаимноизключващи се автори и специалисти историци. В книгата си “Скити, готи, хуни, българи – Кроватова Велика България” бившият ядрен инженер застъпва тези на опонентите на казионните историци с риска да попадне под “ядрени” словесни удари на днешните управляващи историята И за да бъде “чешитлъкът” пълен, нарочно им подхвърля ръкавицата, чакайки рицарски ответ и специфичен дуел.

Столичната “Велика порта” на маститите историци запазва пренебрежително мълчание, докато Паисий продължава да посещава българската свяст по тайна доба…

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.