Стрелба е открита в училище в американския щат Мериленд

Спешни мерки срещу задръстванията от ремонтите във Варна Пътни полицаи ще регулират движението в пиковите часове

Вижте как трошат “Ферари” за над 400 000 лева в автоморга (ВИДЕО)

24 книжки са отнети само за седмица в Сливен и областта

Изгонените руски дипломати напускат Лондон

Сняг затрупа Босна в Разград, отменят днешната тренировка

Насрочиха дата за европейските избори

ГДБОП разби група за трафик на културни ценности (СНИМКИ)

Памет за Кузман Шапкарев 109 години от кончината на изтъкнатия наш възрожденец

Почина последният мъжки северен бял носорог

Юнкер в поздрав към Путин: Надявам се да използвате вашия 4-ти мандат за възстановяване на паневропейския ред за сигурност

Range Rover счупи рекорд на Ferrari 575 коня от двигател 5,0 V8

Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

“Тютюн” – наркотикът на завистта

Едно от ранните издания на романа "Тютюн".

Димитър Димов (1909-1966 г.) е във всичко по-различен от другите ни най-големи писатели и от изградената представа за битовото поведение и стратегия на българския автор. В детството и юношеството му нищо не подсказва писателски амбиции. Той прекарва най-много време в своите химическа и физическа лаборатория, рисува, чете и щудира философи, учи чужди езици. Записва да следва ветеринарна медицина, след дипломирането бързо се ориентира към преподавателска и научна кариера. Която обикновено води до израстване само след пълно отдаване. И за двадесетина години стига до професорска титла и длъжност ръководител на катедра. Но през 1938 г. без никакво литературно предизвестие издава роман – “Поручик Бенц”. Който е неочаквано различен и от национални традиции, и от съвременните търсения.

Д. Димов си има и други странности. Една от които е да стои далеч от писателските среди. Затова едва ли се е впечатлил какво (не) мислят за неговия пръв роман. И издава втори – “Осъдени души” (1945 г.), чийто сюжет е подсказан от престоя му в Испания, където специализира в науката си. Романът е ни повече, ни по-малко световно явление и в темата Испанска гражданска война, и изобщо.

Било е време на литературен суховей. Довял стихове за вожда и подобни идеологически панегирици в поезията и в прозата. На повърхността. Защото в истинските писателски подмоли зреят литературни бисери. Първия и за дълго най-големия изготвя в непроницаемата си черупка Д. Димов – романа “Тютюн” в края на 1951 г. Издаването му, читателският прием и по-нататъшната съдба на книгата и автора й са най-представителният и същевременно символен, ненаписан, а публично изигран обществен роман. Който си струва да бъде разказан.

Подобно на предишните Димови романи и този е органичен, произтичащ от авторовата същност, битие и опит. Изборът на тютюна за сюжетно поле обаче е предопределен и от важността на отрасъла в нашата икономика и бит, решен е от преценката на учения и интуицията на писателя – българският живот би бил най-добре романово изразен с тютюнева сага. За нея Д. Димов се подготвя с информация до степен историк на проблема. Което, разбира се, не следва да приемаме като най-главната предпоставка за успеха на романа. А той е в модерното разбиране за този жанр, в умелия синтез между отлично организирания, равностоен на живота сюжет и послания, характеризиращи както времето, така и човешката вечност.

Официално разпването на романа и автора се извършва с идеологически гвоздеи. Но същинският инструментариум е по-различен – завист към Таланта и непоносимост към Другия. Пишещите братя трябва да знаят, че тя, завистта, няма способност да унищожава талантливите произведения. Нито да превръща бездарното в талантливо. И въпреки това най-настървени и най-дружни срещу романа са белетристите.

“Тютюн” излиза през есента на 1951 г. Книгата триумфира сред читателите. Димов изпраща екземпляр от романа на Вълко Червенков. Дали не е предчувствие на писателя да търси защита? “Вождът” се заинтересува и прочита книгата. И на 1.І.1952 г. изпраща новогодишно поздравление на Димов: „Дочитам го вече – дочитам го с дълбоко удовлетворение, дочитам го с превелика радост за нашата художествена литература, за Вас и Вашата сполука, другарю Димов.” Предусещайки заплаха, авторът показва писмото на двама-трима писатели. И така го е направил популярно.

Червенков си е Червенков. Но възжеланата награда за 2-3 книги е Димитровска. А кандидатите само в раздел “Белетристика” са 6. На две заседания на Президиума на Съюза на БП и на общо събрание се отлага крайното решение за “Тютюн”. Съдниците все още набират смелост за погром. Не е известно кой предлага “колегиално” аутодафе. Официално то ще се нарича обсъждане на романа от секция “Белетристи” и “Критици” към СБП. Продължило при отворени врати три дни – на 8, 11 и 13 февруари 1952 г.

По време на “обсъждането” белетристът Челкаш казва: “Димов като че ли някак си живее вън от литературата досега.” Иван Бурин го допълва: “Има тежко раздвоение на автора между ветеринарната медицина и литературата.” И двамата неволно засягат първата същинска причина за съда над Димов. За обвинителите той е Другият, Чуждият, когото те ще искат да осъдят, да променят и да направят свое подобие. На него не му трябва среда, която да го обсъжда и той да я обсъжда. А вероятно е и предчувствал какво може да произлезе от постоянното общуване с писателството.

Георги Караславов чете на колегите си откъси от романа и заявява: “Това е непоносим български език.” Всеизвестният с писането на килограм Ст. Ц. Даскалов заявява: “Той има много празнословия, риторика.” И още: “На мене ми се струва, че има дружба на Димов с буржоазните писатели.” Безпомощната и абсурдна “конкретика” на обвиненията на белетристите и солидаризирането им показват, че: В основата на всичките им думи и действия срещу романа и автора стои и завистта. Защото те са доловили недостижимостта на “Тютюн”, която ги поставя в сянка.

На 1 март 1952 г. Президиумът на СБП, окрилен от “обсъждането”, гласува против “Тютюн” да бъде предложен за Димитровска награда. От 17 присъстващи членове 7 са “за” – шестима поети и професорът в СУ Петър Динеков. С “не” се противопоставят всичките седем белетристи, критиците и поетът и фолклорист Иван Бурин.

Самонасъскалите се съдници са забравили, че вождът Червенков е харесал романа. Дни след отхвърлянето на предложението за Димитровска в“Работническо дело” се появява редакционна статия “За романа “Тютюн” и неговите злополучни критици”. След 22 години Червенков ще сподели: “Починът за тази статия беше мой. Проект за статията беше изготвен при най-близкото участие на Христо Радевски и Атанас Стойков, главен редактор на вестника, и двамата членове на ЦК…”

Литературната посредственост бързо излиза от шока и започва да се кае по унизителен начин. Ст. Ц. Даскалов, наговорил обидни нелепости за стила на “Тютюн”, изведнъж се оказва “горещ привърженик” на автора на “Тютюн”: “Аз не съм отричал Димов. В изказването си аз лично подчертах, че е високо талантлив и уважаван от мен автор, но поради определения регламент на времето бях прекъснат и нямаше възможност да се изкажа надълго за онова, което харесвам в романа му…” “Трогателен” е и Иван Бурин: “Когато прочетох романа, аз сложих щампата и приех онова, което се покриваше с нея.”

Макар романът да е “забележително произведение”, е поискана авторска преработка заради “известен обективизъм, претрупаност в повествованието и на много места твърде досадна небрежност към езика”. И лежерно е внушено на Димов, че “тези недостатъци лесно могат и трябва да бъдат отстранени от автора”.

Могъл ли е Димов да не се поддаде на натиска да “поправи” романа? Не е било невъзможно, но той не го взема за унизителен компромис. Д. Димов, който за разлика от „критиците” си вярва в идеали, им е странен, защото се стреми да осребрява не конюнктурата, а таланта и интелекта си. И не иска да е един от тях.

А следва удовлетворяващата го хармония на писателя с учения и преподавателя. Поради което отнася мечешката прегръдка на тоталитарното “доброжелателство” в държавата и в литературата. По начин, близък до самовнушението, деликатният човек приема насилието на таланта като общополезно дело. А интелектът и съзнанието за значимост му подсказват избора: “Тютюн” да си остане “Тютюн” – както ще заяви в статия след преработката. Като се отказва от алтернативата: “Да преработя коренно “Тютюн”. Но не е предвидил каква цена ще плати. И тя е: Усилията за написването на близо 200 страници наново отнемат завинаги енергията му на писател романист. След случая “Тютюн” той живее 14 години. В зряла възраст за най-трудния белетристичен жанр. Има замисли, има започнати творби, оплаква се от липса на време. Но няма романи…

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.