Цачева: ГЕРБ предлага да остане старото положение за провеждане на национален референдум заедно с национални избори, както смята и премиерът

"ГЕРБ предлага да остане старото положение за провеждане на национален референдум заедно с национални избори, каквото е и категоричното мнение на премиера Бойко Борисов." Това съощи председателят на НС Цецка Цачева по време на дебатите по промените в Изборния кодекс във връзка с във връзка с въвеждане на провеждане на референдуми от общ принцип, предаде „Фокус“.

„За пореден път искам да припомня, че настоящите изменения се правят в резултат на приетото от НС решение във връзка с проведения вече референдум по инициатива на президента Плевнелиев, който се състоя едновременно с местните избори миналата година. Ние приехме решение, с което подкрепихме електронното дистанционно гласуване и трябваше то да намери място в редакциите на Изборния кодекс. Това беше причината, поради която ние сложихме за разглеждане промените в ИК. В момента в различна фаза на процедура са две подписки на граждани за провеждане на нови предстоящи референдуми. По време на работата в Правна комисия,по време на пленарните заседания за гласуване на Изборния кодекс, без никакво основание ние бяхме упреквани, че бързаме да приемем тези промени, само за да може да се преодолее действащото правило в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с оглед на бъдещи референдуми“, информира Цачева.

Тя посочи обаче, е нито на нея, нито на колегите й от ПГ на ГЕРБ в нито един момент не им е минавала мисълта, да предприемат промените, за да може да се преодолее действащото правило в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Цачева подчерта, че не е логично в хода на висящите производства по референдуми, да се променя специалният закон, който урежда едновременност на провеждането на референдума заедно със съответните национални избори.

Тя заяви, че няма да подкрепи предложението на комисията, за да не се буди съмнение в никого, че се търси служебна победа. Тя обяви за несправедливо това, че да се счита, че единствената цел на промените в Изборния кодекс е само да се раздели провеждането на бъдещи референдуми от предстоящите национални избори.

„Мисля, че това е волята на мнозинството в това НС, всяка инициатива на български граждани положили подписи с искане за произвеждане на национален референдум ще върви изцяло по специалния Закон за прякото участие на гражданите във властта и заради това се надявам вие да подкрепите моето предложение противно на предложението на комисията за въвеждане на изключение от общия принцип за едновременно произвеждане на тези избори. Искам да споделя, че това е и категоричното мнение на председателят на нашата партия г-н Борисов, който в качеството си на министър-председател неведнъж е заявявал свое мнение, от което няма отстъпление, че трябва да мислим за финансовата стабилност, трябва да мислим за икономиите, които се реализират при едновременно произвеждане на референдум с избори, така че аз разчитам да ни подкрепите в това наше предложение“, добави Цецка Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини