827 бежанци приютени в София, центровете полупразни

Лагерът във „Враждебна“ не работи

Бежанските центрове в София са почти празни. От 2030 места на територията на столицата само 827 са заети, обясни председателят на ресорната агенция Петя Първанова по време на заседание на Столичния общински съвет. По думите й са запълнени само 22% от 5130 места за настаняване в страната.

Агенцията има три центъра в София - в „Овча купел“, „Военна рампа“ и във „Враждебна“. Последният към момента не работи, защото е празен.

„Нямаме проблем нито с изхранването, нито с настаняването“, категорична бе Първанова.

Тя обясни, че затварянето на балканския маршрут за мигрантите не е увеличил бежанския поток и няма наплив на лица, търсещи закрила.

Първанова припомни, че при настаняване в центровете чужденците се интервюират и се снемат пръстовите им отпечатъци. Цялата информация за тях се записва в системата на МВР.

Относно разширяване на видеосистемата в София столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща до края на юли да има нови 160 камери на възлови кръстовища в центъра на града. Предвижда се още допълнително видеонаблюдение да се изгради в 47 училища и детски градини, площадки и паркове и пешеходните зони. Камери ще се поставят и в 5 столични квартала - „Горна баня“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Владая“, „Димитър Миленков“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини