Кой ще спре „Атлетико“ (М)?

Кой ще спре „Атлетико“ (Мадрид)? Този въпрос си задават фенове, треньори и специалисти след победата над „Байерн“ (Мюнхен) с 1:0 в първи полуфинал между двата тима в Шампионската лига. Домакините неутрализираха гостите с уникален гол на Саул Нигес (11). Играчът направи 40 метров дрибъл с топката, за да преодолее Мануел Нойер. За успеха на „Атлетико“ обаче помогна и хитрост с терена. „Баварците“ заявиха, че до известна степен неефективната игра на тима се е дължала на трик с тревното покритие на стадион „Висенте Калдерон“. Преди мача от „Атлетико“ решили да не напръскат с вода терена, както правят по принцип, а и каквато е процедурата по повечето стадиони в Европа. Резултатът от това бе, че покритието бе сухо, а тревата спираше пътя на топката.

„Това може да бъде изнервящо“, обясни легендата на „Байерн“ Оливер Кан. - Всяка топка не получава темпо. Когато теренът е сух, това е напълно различен футболен мач.“

Идеята на „Атлетико“ е била да попречи на бързата игра с много пасове на „Байерн“, а целта до голяма степен бе изпълнена.

„Не можехме да си подаваме толкова добре - каза капитанът Филип Лам, който изигра своя 104 мач в Шампионската лига и по този начин се превърна в рекордьор сред германските играчи в турнира. - При нас отново ще намокрим терена.“

Оплаквания изказа и Дейвид Алаба, чийто шут срещна гредата в 54-тата минута.

„Теренът бе много сух - заяви австриецът. - Така не можехме да демонстрираме нашата игра.“

Мениджърът на „Байерн“ Пеп Гуардиола обаче не се присъедини към недоволството на своите футболисти и отказа да се оправдае с тревното покритие.

„Тревата си е трева - каза Гуардиола. - Щом УЕФА я е одобрила, тогава и ние трябва да я приемем.“

Въпреки шашмата статистиката показа сериозно предимство на „Байерн“ в двубоя. Гостите са разменили помежду си 654 точни паса срещу 150 за домакините. Ударите също са в полза на „Байерн“ - общо 19, като точните са 7. „Атлетико“ имат 11 изстрела - 5 в очертанията. Владеенето на топката е 69% към 31% в полза на играчите на Гуардиола. Въпреки това в „Атлетико“ съжаляват, че не са победили с повече голове. В средата на второто полувреме Фернандо Торес би в гредата.

„Това бе фантастична нощ за феновете ни - каза Торес. - За пореден път трябваше да се борим срещу отбор от най-висока класа, но успяхме, и сега нашето желание е да продължим да носим радост на нашите привърженици, защото това е за тях.“

Треньорът на „Атлетико“ Диего Симеоне призна, че с играта срещу „Байерн“ отборът му е показал може би най-доброто от себе си.

„Подобно беше и срещу „Барселона“ - заяви Симеоне. - Наложихме нашия стил на игра. Когато Саул Нигес тръгна на дрибъл, не виждах как ще се случи нещо друго, очаквах този изстрел. Затова бяхме много щастливи да видим как топката влетя във вратата.“

От трибуните на „Висенте Калдерон“ двубоя изгледаха скаути от „Манчестър Юнайтед“. Обект на техния интерес бе героят на мача Саул Нигес. 21-годишният испанец е следен и от „Барселона“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят