Банско - лидер по привлечени инвестиции в региона

Планираме да увеличим усвояемостта на европейски средства и през настоящия програмен период, заяви кметът на Банско Георги Икономов.

Общината е на челните места в България по усвояване на европейски средства

Градът е първи в областта по прозрачност на местното управление

Община Банско е с най-бърз инвестиционен темп в област Благоевград и на челните места в България за усвояване на европейски средства на глава от населението с 2474,9 лева на човек. За сравнение средната стойност за страната е 564,9 лева на човек. Изследването е направено от Института за пазарна икономика, като са анализирани социално-икономическите профили на всички 28 области в страната за изминалите години.

Банско е с най-висока оценка в областта и с лидерска позиция сред общините в България и по отношение на активната прозрачност на местното управление. ИПИ ползва анализите на Фондация „Програма достъп до информация“, която ежегодно изследва интернет страниците на администрациите за публикуваната информация и как отговарят на заявления за достъп до обществена информация. Банско е с най-добре развити електронни услуги в областта, а голяма част от останалите общини предлагат онлайн само базова информация без възможност за осъществяване на транзакции с гражданите и бизнеса.

„Изследването е ценен източник на информация за административните органи и за мен като кмет. Във връзка с това предвиждаме възлагането на икономически анализ на нашата община от експертите на ИПИ с оценка на възможностите за развитие. Управленските решения и визията за следващите години трябва да почиват на базата на цифрите и тенденциите. Това ще ни даде възможност да продължим да развиваме потенциала си по-пълноценно. Радващо е да бъдем водещи в страната и първи в областта по привлечени инвестиции; планираме да увеличим усвояемостта на европейски средства и през настоящия програмен период.

По отношение на активната прозрачност - позитивен показател е фактът, че през последните три години запазваме водеща позиция сред общините. Стремим се да подобряваме непрекъснато услугите си, както и да бъдем информативни по отношение на административните актове и дейността на местната власт в Банско“, коментира анализa кметът Георги Икономов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика