Депутатите разделиха българите в чужбина (обзор)

Опозицията на няколко пъти се опита да отсрочи гласуването на спорните текстове от Изборния кодекс за след ваканцията, но мнозинството не се съгласи. Снимка: Виктор Гилтяй

Депутатите от мнозинството успяха да разделят и българите в чужбина. Това стана с поредна редакция на една от най-спорните поправки в Изборния кодекс - за секциите зад граница. След скандали, обвинения и няколко прекъсвания на пленарното заседание народните представители решиха да няма никакво ограничение за сънародниците ни, които са избрали да живеят в пределите на ЕС.

Единственото условие е да се съберат 100 подписа на желаещи да дадат вота си. За разлика от тях българите, разпръснати из други държави по света, ще могат освен в дипломатическите ни представителства да гласуват единствено ако се намират в „населено място с население над 1 млн. жители“, където имат право да разкрият една-единствена избирателна секция.

„ГЕРБ стана заложник на популисти и откровени националисти. Най-потърпевши са българските граждани, които живеят в Турция, САЩ и Канада. Ние не можем да станем съучастници в това“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и призова опозицията да напусне залата. „Нека да останат сами да си приемат изборни правила за служебни победи.“ Последваха го само съпартийците му.

В края на заседанието депутатите се върнаха към темата за референдума. Председателят на парламента Цецка Цачева припомни, че именно националното допитване и електронното гласуване са били причината за промени в Изборния кодекс. „Заявявам, че аз няма да подкрепя предложението на комисията за референдума, за да не се буди съмнение в никого, че се търси служебна победа.“ Цачева призна, че и премиерът Бойко Борисов бил против разделянето на допитването от вота - от съображения за икономии. По прогнозни данни референдумът би струвал най-малко 20 млн. лв. Депутатите гласуваха окончателно да остане сегашното положение с допитванията - ако референдум се инициира в рамките на година преди избори, двата вота се провеждат заедно.

Кирилов търси членове из кулоарите

Имало ли е заседание на правната комисия в началото на вчерашния пленарен ден в НС, или не е било свиквано такова. Спорът отне близо два часа от времето на парламентаристите. А повод за крамолата се оказа допълнителен доклад на въпросната комисия, подписан от шестима депутати. Цецка Цачева твърдеше, че имало заседание, но шефът на комисията Данаил Кирилов призна: „Търсих членовете из кулоарите, но не ги открих.“

Опозицията обвини мнозинството, че е внесло фалшифициран доклад със спорния текст за гласуването в чужбина. От БСП поискаха оставката на Кирилов като шеф на правната комисия.

В крайна сметка Кирилов свика заседание на комисията, а докладът бе разпечатан втори път - под нов номер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика