Пазят обредни хлябове за Великден от 60-70- те

В Етнографския музей във Варна пазят обредни хлябове за Великден от 60-70 години на миналия век. Тяхната уникалност е съхранена благодарение на работата на реставратори. Запазени са около 40 вида самуни от Варна и региона, в някои от които според традицията са вплетени нечетен брой яйца.

Интерес представляват и сватбените хлябове, които са се месили едновременно в къщата на булката и на младоженеца. Те се с изваяни птиченца, символизиращи полета на новото младо семейство към бъдещето . В женската къща човките на птичета са навън, а в мъжката-навътре, защото в нея ще приютят младоженците, разказа уредничката Светлозара Колева.

В първата десетка на XX в. всички варненци и гости на града са се събирали на панаир на връх Великден на така известния по-късно,а и до днес- Червения площад, където имало люлки, въртележки и лакомства. По традиция семействата винаги купували нова дрешка или играчка за хлапетата си. Тогава чрез чуждите консулства край морето навлязла и западната мода на фигурите на заек , както и месенето на козунаци за празничната трапеза.

В Етнографския музей беше наредена изложба за тазгодишното Възкресение "Магията на великденското яйце" с участие на малчугани от забавачките и ученици от различни класове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони