1500 общини в ЕС отвоюваха свобода от ТПТИ

Събрание в Барселона на представители на европейските общини.

Над 1500 общини в 12 държави членки от ЕС обявиха, че са зони, освободени от опасното търговско споразумение ТПТИ, по което съюзът на 28-те и САЩ преговарят. Представители на местната власт във Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, България, Испания, Италия, Австрия, Ирландия, Гърция, Португалия и Германия ратифицираха обща позиция срещу споразумения като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции с американците и СЕТА с Канада.

Основните критики в Европа срещу ТПТИ са свързани със секретността му и с риска, който споразумението носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки. ТПТИ ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, в случай че със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите им.

Към позицията на местната власт в ЕС се присъедини и община Горна Малина. Интерес към обща декларация срещу търговското споразумение със САЩ проявяват и други общини у нас. В момента по въпроса текат предварителни разговори между представители на Националното сдружение на общините в България. Миналата година страната ни изпълни и дори надмина квотата, отредена й за нужен брой подписи срещу ТПТИ. Кампанията беше организирана от Европейска гражданска инициатива и събра няколко милиона граждански подписа от почти всички членки на Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини