Антони Тренчев: Решението избори и референдум да се провеждат заедно е правилно

Антони Тренчев, Снимка: Архив

"Решението избори и референдум да се провеждат заедно, когато са в една година, е правилно и решава два проблема – финансов и политически", каза по Би Ти Ви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, след като окончателно се приеха промените в Изборния кодекс.

„Едни избори у нас струват около 50 млн. лева и ако изборите и референдумът са отделно, ще изхарчим двойно повече пари”, посочи Тренчев.

Парламентът отмени гласувания вече текст от промените в кодекса, според който не се допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същ ден.

Тренчев е на мнение, че с решението отпадат и обвиненията от типа: „Те се страхуват от Слави Трифонов”. „Изглеждаше сякаш се прави промяна, за да се реши проблем срещу някого, а няма такова нещо”, категоричен беше той.

"С този Изборен кодекс ще се гласува много по-честно, отколкото при предишните", е на мнение депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро.

Според него, за конфликтите между партиите от управляващата коалиция по текстовете от Изборния кодекс е виновна Румян Бъчварова, вицепремиер по коалиционната политика.

„Нейна задача беше още преди да се влезе в заключителната фаза на гледането на кодекса тя да изговори с всички политически сили, да се види кое може да се приеме и кое не, след което да влезе в пленарната зала, а не непрекъснато да пренаписваш правилата”, каза Димитров, и допълни, че се е наложило вместо Румяна Бъчварова, да дойде премиерът Бойко борисов, за да се преформатира отново разговорът и успяхме да постигнем много добри правила.

„Доволен съм, секциите в Турция се закриха. Турция имаше възможност да влияе върху българския политически живот”, каза още Димитров.

„По силата на това, че сме в управлението имаме инструментариума в ключови моменти да прокарваме нашите предложения и виждания”, каза още Антони Тренчев от РБ.

„Да излезеш в опозиция е най-лесното и е еднократен акт. Правиш го веднъж и с това приключваш”, допълни той.

Според него няма условия за предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини