Внимание: Кърлежите идват

5 случая на лаймска болест в София

Специалисти по паразитология предупреждават

Пръскайте се с препарати против гадините преди разходки навън

Дъждовете и топлите дни активират кърлежите, сигнализират специалисти. “Ако се разхождате в планините и сред природата по празниците, внимавайте, сега е пикът на гадините”, предупреди пред “Труд” шефът на отдел “Паразитология” в столичната регионална здравна каса (РЗИ) Цезарина Илиева.

Кърлежите обичат неокосената трева и топло време, точно затова стартира акция за пръскане на градинки и паркове в цялата страна.

“След игра в градинката до блока забелязах на крака на дъщеря ми черна точка и зачервяване около нея. Оказа се кърлеж”, разказа пред вестника Гергана Иванова. Жената завела дъщеря си на лекар, за да извадят гадината. “Притеснявам се, да не й е лепнал някоя болест, но ще трябва да изчакаме”, поясни Гергана.

“На 25-30-ия ден от ухапването на човекът може да се извърши серологично изследване за лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ и др. микробиологични лаборатории”, заяви Цезарина Илиева.

По данни на РЗИ София от началото на годината има регистрирани 5 случая на лаймска болест.

Специалистите препоръчват, когато хората са сред природата, да напръскат задължително дрехите си с препарат против кърлежи и комари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини