на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Когато парите са лични, всеки решава как да ги разпределя

Приложима ли е реформата “Горанов” в Кодекса за социално осигуряване?

Като навърши възраст, човек да може да договори за колко време ще получава пенсия

Промените, които са предложени за изменение и допълнение в Кодекса за социално осигуряване, имат една голяма част, която е свързана с управлението на пенсионноосигурителните дружества, с регулацията, с осигуреността, с одитния контрол – неща, които беше крайно време да бъдат направени.

Има една част обаче, която е свързана с управлението на средства на осигурените хора във втория стълб. Разделя се периода, в който човекът е свързан с пенсионноосигурителния фонд на две – период, в който натрупва своите средства, и период, в който започва да ги потребява. За този, втория, период е предвидено парите да отиват в общ финансов пул – технически резерви, както са наречени. Това се прави, защото държавата има притеснение, че няма да може да стигат парите от индивидуалните партиди на някои лица, които са с много ниски осигуровки, или на такива, на които им се е паднал много неблагоприятен инвестиционен период (вторият стълб е капиталова схема и парите се дават да се инвестират и да се умножат). По този начин собствеността върху парите за индивидуалната партида на човека се заменя с право на изплащане на пенсия. И то при две условия – пенсията да бъде пожизнена, както е в солидарния стълб, и пенсията да бъде поне с минимален размер, равен на социалната пенсия.

Мисля, че вместо да се правят такива предложения за промяна на цялостната философия на пенсионната система и на втория стълб и да се дестабилизира доверието на хората във втория стълб, трябва да се отиде с една стъпка по-нататък. По-добре държавата да премине към премахване на две неща, заложени в Кодекса за социално осигуряване – едното е, че с втория стълб не трябва да се гарантира пожизнена пенсия. Трябва в един момент, когато човекът навърши определена възраст, той да може да се яви в пенсионния си фонд – втори стълб, да види какво има в личната си партида и да договори за колко време ще получава своите пари.

Ето един пример – отива човекът и вижда, че има 30 000 лв. лично събрани в индивидуалната му партида. Той казва – искам тези 30 000 лв. да ми ги разпределите на равни пенсионни вноски за 15 години, което значи 180 месеца. Следователно тези пари в индивидуалната партида се падат по 167 лв. на месец допълнителна пенсия. Може и човекът да иска в по-началната част на своята пенсия да харчи повече – за пътуване или за ремонт на дома си. Второто, което трябва да се случи, според мен, е минималният размер. Да се въвежда такова изискване също не ми се вижда състоятелно.

Ако наистина искаме да защитим философията, че това са лични пари в лична партида и те са толкова, колкото са се натрупали – те са мои, много или малко, нека си ги получавам като моя втора пенсия и каквото остане – нека го наследят моите наследници. Държавата трябва да помисли за премахване на две категории в Кодекса за социално осигуряване – пожизнена пенсия от втория стълб и минимален размер на пенсията от втория стълб. Защото прехвърляне на парите в техническа резерва (финансов пул) фактически става същото като в първия стълб – солидарния принцип. Необходим е дебат, а времето, което дават за обществено обсъждане на сайта на МФ, е много малко. Ако държавата има намерение да премахне капиталовия характер на втория стълб – да го каже и да се приключи. Но така с тези промени се променя цялата философия на осигурителната система и на втория стълб и човек загубва доверие за това, което винаги е мислил – че това са негови лични пари в негови лични партиди. Понятието дефицит няма как да се прилага към втория стълб. Парите са такива, каквито са се събрали в моята лична партида, от моите вноски и от инвестиционната дейност на фонда. Те са или достатъчни, или недостатъчни – но не може да бъдат дефицит, защото те са реални средства, които ги има там.

(От БГНЕС)

*Авторката е бивш социален министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.