Мистериозен знак бе открит върху платото Наска

Един от мистериозните знаци върху платото Наска

Откриха ново тайнствено изображение, което е отпечатано върху земната повърхност на мястото, прославило цивилизацията Наска, намиращо се в южната част на Перу, съобщи АФП.

Екип от японски археолози, открил 24 други геоглифа, е направил и откритието в Наска заедно с перуански екип. Учените смятат, че геоглифът датира от преди 2000 години.

За откритието се споменава и в сайта на испанския National Geographic. Според сайта, рисунката, която се простира на около 30 м, представлява въображаемо животно "с дълъг език", казва японския учен Масато Сакай, който оценява неговата възраст "между 2000 и 2500 години".

„Не е известно дали новооткритите фигури са зооморфни или антропоморфни, защото са относително ерозирали", съобщава перуанския археолог Джони Исла, който добавя, че откритието е направено в края на 2015 година.

Известните линии върху повърхността на пустинното каменно плато Наска изобразяват геометрични или животински мотиви. От 1994 г. насам, те са списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се намират в Перу и са видими само от въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл