Бедствено положение в община Смолян заради силен вятър

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Фейсбук предостави на властите данните на двама българи

В своя нов Доклад за прозрачността социалната мрежа Facebook разкрива, че през 2015 г. е получила две искания от властите в България за разкриване на данните на потребители. И двете искания са били през първата половина на годината и са били изпълнени от социалната мрежа.

Почти две трети от заявките за данни, които получава от световните правителства, включват т. нар. „заповед за мълчание“. Това означава, че те включват директиви за неразгласяване, които пречат на компанията да съобщи на потребителя за искането, съобщава Investor.bg.

За първи път Facebook разкрива тази статистика благодарение на последните промени в законите в САЩ, които позволяват на социалната мрежа да направи това.

Що се отнася до премахването на тази „заповед за мълчание“, съдилищата в момента водят битка по темата с технологичните компании, като Microsoft е един от ключовите играчи. Компанията заяви, че такава заповед не само нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ, но и четвъртата, която гарантира правата на гражданите да бъдат уведомявани, когато държавни органи търсят или изземват тяхна собственост, предава Cnet.

Facebook отбелязва в доклада си, че исканията за данни са се повишили с 13 процента през втората половина на 2015 г. от 41 214 до 46 763 и че броят на постингите, които са били цензурирани заради местни закони, също се е увеличил.

Част от причината за това почти изцяло се дължи на снимка, свързана с терористичните атаки в Париж. За изображението се твърди, че нарушава френските закони за защита на човешкото достойнство и следователно достъпът до снимката е ограничен само във Франция поради искане от френското правителство.

Социалната мрежа потвърди, че тя не предоставя на правителствата „задна врата“ или пряк достъп до данните на хората и че всяко искане се проверява, за да се види дали е необходимо и оправдано.

„Ние ще продължим да работим с партньори в индустрията и гражданското общество, за да накараме правителствата в целия свят да реформират наблюдението по начин, който да защитава безопасността и сигурността на гражданите при зачитане на техните права и свободи“, отбелязва компанията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.