Спасителят от катастрофата край Бяла преди 10 години: Останах без работа заради това, че съм спасил хора

Снимка: БТВ

Останах без работа заради това, че съм спасил хора. Това призна Атанас Генчев, спасил 11 души при катастрофата край Бяла през 2006 година, предаде БТВ.

„Най-ярко помня, когато започнаха да звънят телефоните на загиналите хора”, каза той.

„Изпатил съм си много заради това, че казах истината, че шефът на пожарната беше пиян, аз вадя хората, той пада върху тях, бях изгонен, следствен”, каза Генчев.

„Онкологично ме оперираха. Прекарах инсулт. Всичко е последица от преживяното. Зяпачи имаше много, но не мога да упрекна хората, те не са виновни, така са ги възпитали”, допълни още той.

„Не мога да оставя хората и не съжалявам, че съм ги спасил. Съжалявам само за това, че едва ли не излязох виновен”, отбеляза Генчев.

„Възмутен съм, че правителството ни награждава певци, на хора, които не са си плащали осигуровки, им дадоха пенсии, а с мен се подиграха - за 42 години трудов стаж 287 лева пенсия, от които 100 лева за лекарства само”, посочи той.

16-годишният ученик Ивайло Томанов пък е героят, измъкнал шофьора от горящата кабина на тир, който се вряза в бензиностанция преди седмица. Ивайло е категоричен, че всеки нормален човек в такава ситуация би трябвало да помогне.

„От какво да ме е страх? Или и двамата излизаме живи, или и двамата ще станем на пепел”, казва Ивайло.

Ученикът дори не е получил благодарност от спасения шофьор, който казал, че сам е слязъл от камиона.

„Не го приемам като обида. Той може да каже всичко, това си е лично негов избор. Не търся благодарност, просто исках да му спася живота”, отбелязва Ивайло.

Атанас Генчев също е получил благодарности само от една от спасените – Красимира и дъщеричката й.

„Това са единствените хора, които ме уважиха. Всеки се е скрил в черупката си и това е. Аз не съм за едно „мерси”, каквото съм могъл, съм направил”, казва той.

Той разкри, че все още пази якето, с което е бил, докато е спасявал хората. „Купих си го същия ден и го скъсах”, спомня ти Генчев.

Ако имате желание да помогнете финансово на Атанас Генчев, може да го направите на тази банкова сметка:

Атанас Янакиев Генчев

IBAN: BG76STSA93000018591876

ДСК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини