Тежък старт за „Реал“ след раздялата с Роналдо и Зидан

На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Ето го българина, който живее най-близо до Северния полюс

Снимка: БТВ

Българин живее и работи в най-северния град на Земята с население над 1000 души – Лонгийър в Норвегия. Филип Захариев е главен готвач в местен ресторант, предаде БТВ.

До града, който се намира на остров Шпицберген, се стига със самолет или кораб, корабите обаче пътуват след месец май, тъй като обикновено преди това водата е замръзнала.

В Лонгийър снегомобилите са повече от хората, разказва Филип, който е там от октомври. „Още не съм виждал бяла мечка. Лятото обаче ще видя доста”, допълва той.

В Лонгийър има 2300 души от 42 нации, много е интернационално, пояснява Филип. Българинът е попаднал там, след като е бил препоръчан от шефа си в предишния ресторант, в който е работил в Осло.

Данъците в Лонгийър са по-ниски от континентална Норвегия, цените обаче са високи. „Доста е скъпо, една бира в заведение е около 15 евро. Заплатите са 3500-4000 евро на месец”, уточнява Филип.

В Норвегия се яде много риба, докато тук предпочитат месо, споделя още българинът, който разказва, че снабдяването с продукти за ресторанта не е лесна задача.

„Продуктите са голям проблем, има само един местен магазин. В него има всичко за ежедневието, но за ресторанта е по-различно. Поръчваме храна за месец-два напред. Доста е скъпо, за да стигне тя дотук. Имаме огромни хладилници и фризери, където съхраняваме храната”, посочва Филип.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.