Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

ЕС губи 1 милион работни места от търговското споразумение със САЩ

Над 1 милион работни места ще бъдат изгубени в Европа, ако бъде подписано трансатлантическото търговско споразумение със САЩ. Това заяви пред БНР Марк Дийрън от неправителствена организация за борба с бедността, базирана в Лондон Според него изследването на ЕК, че споразумението би донесло по средно 545 евро за всяко европейско семейство, е нереалистично.

„Ние сме много скептични към резултатите от това изследване – каза Дийрън. – Ще цитирам и още едно, направено по методологията на ООН. Според него, приходите от износ ще спаднат в ЕС, ще бъдат изгубени работни места, доходите на домакинствата ще спаднат, самите европейски държави ще намалят търговията помежду си. Всичко това, разбира се, ще разклати финансовата стабилност.

Споразумението ще удари бизнеса на много малки производители, които не могат да издържат на конкуренцията с американските корпорации и ще влоши качеството на продуктите, продавани в Европа, прогнозира още британският експерт: „На пазара на труда – според изследването, това означава, че в най-добрия вариант може да се изгубят 680 000 работни места в Европа, а в най-лошия – 1,3 млн. работни места. Официалният коментар на Европейската комисия е, че тези загуби могат да бъдат абсорбирани от други сектори в икономиката. Това може да звучи много лесно от гледна точка на статистиката, но как си представяте толкова хора да изгубят работата си и да трябва да търсят реализация в други сектори? И другото изследване, за което ви казах, коментира, че могат да бъдат загубени 600 000 работни места, но подчертава, че това ще е сериозен удар върху европейския пазар на труда.“

Ще настъпят сериозни промени по отношение на стоките, които ще могат да се внасят в Европа. Това със сигурност ще има отражение върху качеството на продуктите и доколко те ще останат здравословни. Освен това ще бъде нанесен много тежък удар върху малките производители, които ще трябва да се конкурират с големите американски корпорации. Това е неравна битка – американските компании имат по-евтини енергийни ресурси и много по-евтина работна ръка.

Може да дадем пример и със сферата на културата – музиката, театъра и киното. Знаете, че Европейската комисия дава изключително много субсидии за проекти в сферата на културата. Ако се подпише трансатлатническото споразумение, правителствата вече няма да имат право да субсидират тези сектори. И как тогава европейското кино ще се състезава с цялата продукция на Холивуд?

Всъщност, голяма част от търгувията между САЩ и Европа вече е свободна. Това, което ще се промени, е задължението за спазване на регулациите.“

Трансатлантическото търговско споразумение е много важен въпрос и в дебата за излизане или оставане на Великобритания в Европейския съюз, коментира Дийрън.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.