Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Стотици на опашка пред чудотворната икона “Света Богородица – Всецарица” в “Св. Александър Невски”

Илюстрация: БНТ

На Велика събота днес в патриаршеската катедрала “Свeти Александър Невски” беше посрещната иконата “Света Богородица – Всецарица” от Света гора.

Иконата е осветена в Светогорския манастир “Ватопед”, където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май – до втория ден на Възкресение Христово. След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир “Свети Козма и Дамян”, където завинаги ще бъде обект на свето преклонение.

Иконата помага само на тези от нас, които се молят искрено и застават пред нея с вяра, обясни пред БГНЕС иподякон Николай.

Отец Никанор разказа, че светогорската икона става известна след XVIII век и с многобройните случаи на изцеления на болни от тежки онкологични заболявания и зависимости. Интересното е, че има още няколко копия на тази икона в Русия, които са известни също с чудотворните си дарби, разказа още отецът.

„Пред иконата трябва да се помолим като нямащи. Като такива, които не отиваме с достойнства и заслуги, а буквално като нищи, като гладни, като чакащи и нуждаещи се, с голямо смирение. А преди това трябва да простим на всички наши врагове”, посъветва ни отец Никанор.

Елена Николова е от потомствено православно семейство, дядо й е бил църковен настоятел, а майка й е кръстена от него на Светата Троица, учила е вероучение. Нашият Бог е Бог на чудесата и майка му Света Богородица е светъл образ, изваян в чудотворната икона Всецарица, разказва тя. Това е голям дар за българския народ, продължава Николова. Според нея православната църква е оригиналното християнство, което е от I век и ние трябва да я пазим, да се съобразяваме с нейните канони, защото те са за добро на българите. Защото нашата вяра е застрашена и затова трябва да познаваме православието, за да отделяме лъжата от истината, препоръча тя.

Друга жена, на средна възраст, днес е пристигнала от Австрия и веднага е дошла в храма „Св. Александър Невски”, за да се помоли и да излекува очно заболяване. „Чакам с нетърпение да докосна иконата”, през сълзи сподели тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете