По-скъпо от злаото: Кана специален китайски чай струва 10 000 долара

През 2002 година купувач с възможности е платил 180 000 юана, което е приблизително 28 000 долара, за едва 20 грама от легендарния китайски чай „Da Hong Pao”. Дори в култура, която цени много пиенето на чай до такава степен, че имат класификация за чайовете на повече от 1500 години, цената остава впечатляваща, разказва Би Би Си.

Оригиналният чай „Da Hong Pao” не само струва цената си в злато, но всъщност 30 пъти повече – почти 1400 долара за грам, което прави приблизително 10 000 долара за един чайник. Това със сигурност е един от най-скъпите в света.

„Оригиналният „Da Hong Pao” е толкова скъп, защото почти не са останали от оригиналните дървета”, обяснява местен специалист.

За последно през 2005 година са събирани листенцата от ценните, свещени храсти. Не се знае дали някога ще има повече такава. Това означава, че колекционерите, които са се сдобили с няколко грама от чая, са големи щастливци. След всяка година зреене на „Da Hong Pao”, цената се увеличава. В даден момент тя може да не бъде по-скъпа не само от златото, а дори и от стойността на диамантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме