Тръгна традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица

Стотици богомолци се включиха и тази година в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията.

Литията се провежда на втория ден на Великден и е най-старата със своята над
350-годишна история, съобщи БТВ.

Според преданието иконата помага и извършва изцерителни чудеса най-вече на тези хора, които я носят или се докоснат на този ден до нея. Затова и хората, които я носят, се сменят по път към местността.

Литийното шествие върви 2 км нагоре в планината нагоре. Там ще бъде осветен курбан, ще бъде осветена водата в аязмото и късно вечерта иконата ще бъде прибрана в Бачковския манастир.

"Вярата животвори", каза игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

От 8 години нося иконата, трябва човек да има силна вяра, кротост и смирение, каза една от жените, участващи в шествието.

Иконата е от 14-и век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани. Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района.

При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността Клувията от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител.

На втория ден на Великден по мистериозен начин тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората са организирали литийното шествие с нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини