Божидар Димитров: Цар Борис I прави цивилизационния избор за България с християнството, а налагането на собствена писменост е струвало днешни милиарди

По времето на управление на цар Борис I България е икономическа, политическа и военна супер сила, която обаче не е приета добре в тогавашния свят, тъй като е езическа държава, напомни директорът на НИМ Божидар Димитров в интервю за "Фокус".

„България има, разбира се, право на избор - може да си остане езическа, може и да приеме християнството или мюсюлманството. Борис прави цивилизационния избор да избере християнството и по този начин става част от единната европейска цивилизация, която е в основата на моралните, етични и всякакви други принципи, които са на базата на произтичащите ценности от християнската религия”, каза Димитров.

По думите му с покръстването България светкавично става една от най-уважаваните държави в Европа. „Във вътрешен план цар Борис I получава възможност да въведе единно законодателство, произтичащо от създадения още от Юстиниан I Велики кодекс от закони, които се валидират от целият християнски свят”, каза още директорът на НИМ. Дотогава в България съдопроизводството е съобразно с обичайното право на всеки народ, влязъл в държавата.

„Единното християнско законодателство позволява на Цар Борис I да създаде наистина един народ от многобройните етнически съставки. Нещо повече, цар Борис I получава възможност да създаде писменост, която да е валидна за всички, не всеки да пише на своите руни, друг на своите резки и черти като славяните, трети на гръцки език, а четвърти на латински език. За единната азбука и писменост можем да не се заблуждаваме, че те са създадени по инициатива на Кирил и Методий - заяви още Димитров - Инициативата е на цар Борис, а Кирил и Методий са само изпълнители на неговата воля."

„За да се задържи тази писменост и азбука, което е много скъпо и в днешни пари струва милиарди левове, цар Борис хвърля и застава с целият могъщ финансов и политически ресурс на държавата и успява да задържи тази азбука, да създаде необходимия брой от стотици хиляди книги и десетки хиляди, които могат да четат и пишат на нея. Това наистина е една средновековна революция, която рядко виждаме”, смята Божидар Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини