Борисов към депутат от ДПС: Етническата и религиозна принадлежност не бива да се идеологизират

"В рамката на ЕС е гарантирана защитата на всяка специфика от субективно естество - религиозна, етническа и културна (...). Уверявам ви, че това е разбирането и на българската изпълнителна власт."

Това пише в писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев от парламентарния контрол, публикувани на сайта на Народното събрание.

Въпросът е провокиран от изказването на външния министър Даниел Митов, че “ерата на мултикултурализма е приключила...” и “Европа трябва да забрави пасивната ценност – толерантност... и тя да се смени с друга ценност – респект”.

"България е пример в посока на това как нейните граждани, независимо от етническата и религиозната им принадлежност, живеят в мир и разбирателство и споделят еднакво разбиране за националния интерес на страната - пише още премиерът и изтъква - Заслуга за това имат както създадените от много години насам традиции на миролюбиво съжителство между различните етноси в държавата, така и техните политически представителства."

Критиките към мултикултурализма Борисов обяснява с това, че "етническата и религиозна принадлежност не бива да се идеологизират, тъй като това възпрепятства интеграционните процеси". Според него външният министър изразява разбирането на правителството и няма причина кабинетът да се дистанцира от Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини