Младоженец с условна присъда заради 13-годишна булка

С условна присъда започва семейния си живот младоженец от Антоновско, задомил се с 13-годишна булка. Ш.П. сключил споразумение с прокуратурата, което е одобрено от Районния съд в Омуртаг. За съжителството с лице, ненавършило 14-годишна възраст, той получи 4 месеца лишаване от свобода с 3 год. изпитателен срок.

Двамата младежи били съселяни и се залюбили, като в началото на февруари девойката пристанала на изгората си и решили да създават семейство. Новината за незаконното съжителство стигнало до властите, които потърсили отговорност от младежа. Той не е съден преди това. Нямал и доходи и се наложило да му назначат служебен защитник, който договори споразумение.

Заедно с условното наказание, съдът постанови районен инспектор от полицията да извършва и възпитателни беседи с младоженеца.

Съдът в Омуртаг одобри постигнатото споразумение, което не подлежи на обжалване. Така се прекратява и наказателното производство по случая, като самото прекратяване подлежи на протест пред Окръжния съд в Търговище.

Въпреки наказанията, предвидени в закона, съжителството с непълнолетни булки продължава да бъде практика по селата, особено в малките общини. Обикновено на младоженците се налагат глоби от по 1000 лв., но когато булките им са около 16-годишна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право