Марешки внася още 100 000 подписа, и неговият референдум става задължителен?

Веселин Марешки ще внесе днес в парламента още около 100 000 подписа допълнително към инициативата си за референдум, съобщи той пред "Труд". Ако 90 000 от тях се окажат валидни, и неговата инициатива за допитване до народа ще стане задължителна за насрочване заедно с тази на "Шоуто на Слави".

На 3 февруари бизнесменът внесе в Народното събрание 404 485 подписа. Проверката на ГРАО установи, че 310 078 от тях са валидни. По закон на Марешки беше предоставен едномесечен срок за отстраняване на нередовностите (чл. 12, ал. 4 от закона за референдумите).

"На това основание, кампанията, инициирана от бизнесмена и общественик Веселин Марешки, ще продължи до 30 април. В рамките на тези 30 дни ще трябва да бъдат поправени и останалите неточности - непълните ЕГН-та на 52 315 души, грешните или непълни имена на 8 187 граждани, и некоректният адрес на 7 291 подписали се", обявиха тогава от инициативата.

Сега допълнителните подписи също трябва да бъдат проверени и ако общият брой на валидните надхвърли 400 000, парламентът е длъжен да приеме решение за провеждане на референдума.

Според Марешки подписите ще са "там някъде" и ако не са над 400 000, ще са малко по-малко и НС е длъжно да се съобрази с това.

Отделно обсъждане обаче ще реши кои от въпросите са допустими за подлагане на допитване.

Инициативата на "Шоуто на Слави" вече беше призната за валидна с 572 650 коректни подписа и се очаква референдумът да бъде проведен заедно с президентските избори наесен.

Веселин Марешки пък вече анонсира, че ще се кандидатира за президент.

Въпросите на Марешки:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини