Жълт код за значителни валежи е обявен за 25 области на страната

Жълт код за значителни валежи е обявен за 25 области на страната за 3 май. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология(НИМХ) при Българската академия на науките(БАН).

Кодът е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сумарните количества валежи в тези райони ще са между 20 и 35 л/кв.м. В отделни райони ще има интензивни локални извалявания с по-големи количества.

От 21.00 часа на 2 май до 12.00 часа днес най-много валежи са паднали в Белоградчик – 37 л./кв. м. В София са отчетени 20 л/ кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В Банско са паднали 33 л./кв. м., в Кърджали – 30 л/кв. м. Малко по-слабо е валяло в Сандански, където са отчетени 28 л./кв. м. и в Кюстендил – 27 л./ кв. м., в Стара Загора – 22 л/кв. м., в Благоевград и Хасково са паднали по 19 л/ кв. м. В Северна България са отчетени по 16-17 л./ кв. м. В Лом – 22 л./кв. м, Ловеч – 16 л./кв. м, Монтана – 17 л/ кв. м.

Очаква се валежите да продължат до края на седмицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето