Прадядото на зам.-шеф на парламента спасил читалищна библиотека по време на война

Депутатът от Реформаторския блок и зам. председател на парламента Иван Иванов присъства на честването на 125 г. от създаването на читалище "Развитие" в свищовското село Козловец.

Културната институция през 1926 г е била ръководена от неговия прадядо. По този повод Иванов разказа любопитни факти, свързани с историята на читалището и неговия род.

По време на Междусъюзническата война прадядо му е спасил книгите, като ги пренесъл в дома си. Години по-късно, бъдещият депутат открил забравен учебник по стенография, от който се учил и в последствие върнал на читалищната библиотека.

Друга интересна случка от живота на културната институция е, че в началото на миналия век на сцената й са се играели много театрални постановки. Репетицията на пиесата "Осман Паша" обаче се играела с истинско оръжие и в един от антрактите двама от актьорите се скарали.

Единият прострелял другият, което наложило спирането на постановката.
В момента към читалището има състав от 18 дами, певческа и театрална група.

Годишнината бе отбелязана богата музикална програма.
"Читалищата са средище на българщината. През културата и традициите години наред българският ген се е възпроизвеждал.

У нас има 5300 населени места и 3700 читалища, което е огромна и уникална мрежа за просвета, възпитание, съхранение на традициите и образованието", заяви в приветствието си Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони