Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Европейската комисия излезе с положителен доклад за българската икономика

Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика, но в същото време понижи своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз, предаде БНР.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент, смятат още експерти на ЕК.

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5% през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 година. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4%.

Част от причините, които изтъква докладът, са засиленото вътрешно потребление у нас, по-големият износ от българските производители в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските цени, поддържани от ниския курс на еврото и евтиния петрол.

Комисията обаче смята, че влагането на свежи капитали у нас ще продължи да бъде потискано заради забавени проекти, финансирани от еврофондовете, но и в наш ущърб също работи негостоприемната бизнес среда за слабите инвестиции. Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана “Юнкер“ за привличане на частни инвеститори:

“Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана “Юнкер” – като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 милиарда евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички.”

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година поради застаряването на населението и емиграцията. “Явлението е изкуствено”, се казва в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева, “България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната”.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.