Без ДДС за български плодове и зеленчуци Млякото също ще се облага с нулева ставка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 август 2019

Задържаха мъжа, който изкърти ограничители по „Граф Игнатиев“

Борис Джонсън изтегля британските представители от срещите на ЕС

Расте делът на старите коли 42,7% от автомобилите са над 20-годишни

40 питбулa, тренирани за боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив

Ковачки, Русия и Китай в битка за АЕЦ „Белене” (обзор) Седем кандидати искат да строят втора атомна

Дават на инвалиди пари за асансьор

Пожар избухна в ресторант в Павел Баня (ВИДЕО)

Министър Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за нови социални услуги за деца и семейства

Депутати учат чужди езици за 115 000 лв.

ЕК: Гърция да се придържа към реформите

Майк Помпео: „Ислямска държава“ отново набира сила в някои райони на Сирия

Обновяват 6 км улици в София заради метрото Строят буферни паркинги за 700 коли

Мъжът на Преслава спря фотосесията й, хвърли я в басейн (ВИДЕО)

Европейската комисия излезе с положителен доклад за българската икономика

Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика, но в същото време понижи своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз, предаде БНР.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент, смятат още експерти на ЕК.

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5% през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 година. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4%.

Част от причините, които изтъква докладът, са засиленото вътрешно потребление у нас, по-големият износ от българските производители в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските цени, поддържани от ниския курс на еврото и евтиния петрол.

Комисията обаче смята, че влагането на свежи капитали у нас ще продължи да бъде потискано заради забавени проекти, финансирани от еврофондовете, но и в наш ущърб също работи негостоприемната бизнес среда за слабите инвестиции. Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана „Юнкер“ за привличане на частни инвеститори:

„Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана „Юнкер“ – като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 милиарда евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички.“

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година поради застаряването на населението и емиграцията. „Явлението е изкуствено“, се казва в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева, „България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната“.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.