Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Патриотите предлагат данъчни облекчения и при осиновяване

Европейската комисия излезе с положителен доклад за българската икономика

Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика, но в същото време понижи своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз, предаде БНР.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент, смятат още експерти на ЕК.

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5% през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 година. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4%.

Част от причините, които изтъква докладът, са засиленото вътрешно потребление у нас, по-големият износ от българските производители в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските цени, поддържани от ниския курс на еврото и евтиния петрол.

Комисията обаче смята, че влагането на свежи капитали у нас ще продължи да бъде потискано заради забавени проекти, финансирани от еврофондовете, но и в наш ущърб също работи негостоприемната бизнес среда за слабите инвестиции. Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана „Юнкер“ за привличане на частни инвеститори:

„Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана „Юнкер“ – като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 милиарда евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички.“

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година поради застаряването на населението и емиграцията. „Явлението е изкуствено“, се казва в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева, „България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната“.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.